Üveges csirke

2010-01-30

sponsored links






Recept (románul) eredetileg itt. Egyszerû, népszerû. A csirkét kívül-belül (a belül ennél a receptnél lényeges) alaposan befûszerezem (só, szerecsendió, kakukkfû, bors, kevés paprika, netán fokhagyma a bõre alá), esetleg hagyom állni, sütés elõtt bekenem vajjal vagy olajjal. Egy sörösüveget legalább félig megtöltök vízzel, a csirkét ráhúzom (a nyakát elõbb levágom, kilyukasztom, a lényeg az, hogy az üvegre tudjam nyársalni), az üveget tepsibe állítom, egy kis vízet töltök alá (a legtöbb recept fél decit emleget, szerintem annál jóval több kell) közepes tûzön egy-két órát sütöm, amíg szépen megpirul, ropogós-vörös lesz; kilónként úgy egy órát kell számolni.


Noha leginkább a grillcsirkére emlékeztet, nem az. Víz helyett (a víz vagyis folyadék egyrészt azért kell, hogy a lecsöpögõ zsír ne kapjon oda, másrészt a gõzben a csirke egyszerre fõ és sül) lehett bort vagy sört tölteni az üvegbe (kisebb sütõ esetén kisebb üveget, ha nem fér be, nyugodtan fektessük le). A szárnyakat nem árt alufóliába tekerni.
Néha nem árt alátöltögetni. Az üveget nem fedem be, hagyom gõzölögni, az a lényeg, hogy a gõz átjárja a sülõ húst, miközben a forró üveg belülrõl fõzi-süti. Kívül ropogós, belül ritka puha és omlós, a sóban sütés kivételével talán a csirke egyik legjobb elkészítési módja.







Folytats a blogon ... vorosbor.blogspot.com/2010/01/uveges-...

sponsored links

Keres?s