Jerk disznósült, jamaikai babos rizzsel

2010-12-27

sponsored links

A jerk összefoglaló-szóval a karibi vagy jamaikai fûszereket rejti. A fine cookingon találtam egy szimpatikus receptet. Eredetileg tarjából volt, de a párom karajt vett helyette. A karácsonyi hûtõtakarításnál meg találtam egy sertéslapockát. Nem volt könnyû kitalálnom, hogy oldjam meg a kétféle húsból egyféle étel készítését.

Egy nagyon kedves barátnõm jött hozzánk ebédre a messzi Ausztráliából, neki készítettem ünnepi ebédre. Elõtte a szokásos kedvenc sütõtökleves. Direkt kérdeztem, hogy szereti-e, és szóltam, hogy semmi sem kötelezõ. Válaszul elõre mentegetõzött, hogy hát õ nagyon válogatós, és ne haragudjak.
De annyira mégsem volt válogatós, rájött, hogy a sütõtökleves is jó, meg a kicsit szokatlanul fûszerezett hús is.
 
Hozzávalók:
 
?         4 szelet csontos sertéskaraj
?         kb. fél kg lapocka egyben
?         Só, frissen darált bors
A páchoz
?         4 cm póréhagyma
?         3 evõkanál olívaolaj
?         1 chili
?         1 lime leve
?         2 nagy fokhagymagerezd
?         2 teáskanál finomra vágott gyömbér
?         1 tk. kakukkfû
?         ? tk. õrölt szegfûbors
?         egy csipet fahéj
?         1 tk. só
 
A pác hozzávalóit az olajjal összeturmixoltam. A húst elõször sóztam, és borsóztam, majd alaposan bekentem a páccal. Egy nejlonzacskóba beraktam a húsdarabokat, a maradék páccal együtt, és hagytam egy órát állni, de lehet többet is.
A sütõt 180 fokra elõmelegítettem. A húsokat egy serpenyõben elõsütöttem, majd 50 perc alatt fólia alatt megsütöttem. 10 percig fólia nélkül, és 5 percig grillezéssel fejeztem be. Tálalásnál lime-gerezdeket tettem mellé, amivel ízesíteni lehetett.
 
Hozzá jamaikai babos rizst adtam.
 
?         Egy bögre rizs
?         2 bögre forró víz
?         1 doboz vörösbab
?         1 kis doboz kókusztej
?         2 cm gyömbér
?         fél tk. szegfûbors
?         fél tk. kakukkfû
?         2 gerezd fokhagyma
?         1 chili
 
A megtört fokhagymát, felvágott gyömbért, a szegfûborsot, és a kakukkfût egy teatojásba rejtettem.
Egy ek olajon megfutattam a rizst, felöntöttem két pohár forró vízzel, és nagyon kis lángon hagytam. A rizs közé beleraktam a fûszerekkel teli teatojást, sóztam, majd addig fõztem, amíg az összes folyadékot felszívta. Ekkor összekevertem a leszûrt babbal, és egy fél doboz kókusztejjel.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... dalit.blog.hu/2010/12/27/jerk_disznos...

sponsored links

Keres?s