Mascarponés kiflik 3 ízben

2010-12-27

sponsored links

Aszalt szilvával, szilvalekvárral, mandulával az elsõ, a másik verzió aszalt eperrel, epres narancs lekvárral, dióval, a harmadik variáns pedig sárgabarackos narancs lekvárral és datolyával készült. Már korán eljöhettünk a melóból 23-án, valahogy jellemzõ módon még mindig némi káosz uralkodott a fejemben a karácsonyi sütik terén, az erõsen megcsappant pepparkakor keksz állomány mellé gyártanom kellett karácsonyi kis sütikéket, mert azok természetesen kellenek;)) Habcsókok töltötték meg a gondolataimat, de hazaérve kávézgatva, újra elõvettem a korábbi jegyzeteket, átlapoztam néhány újságot, a felhalmozott és frissen vásárolt karácsonyi sajtóból. Aztán a jegyzetekben többedjére feljegyzett rugelach-ot láttam meg.

Chili és Vaníliánál régebben nagyon megtetszett a rugelach, most megnéztem 2005-ös poszt. Hihetetlen,hogy 5 év telt el azóta, na mindegy lassú víz partot mos alapon, eljött az ideje, az elvesztegetett történetek pótlásának.

Na de mire elértem ahhoz, hogy megsüssem a sütit, rájöttem, hogy nincs itthon krémsajtom, csak mascarponém, szerintem így nem hívhatom rugelach-nak, de legközelebb kipróbálom krémsajttal, mert lehet, hogy picit azért másabb a végeredmény. A fele készült szilvás ízben és a tészta másik felébõl nem bírtam ki még 2 másik ízt ki kellett próbáljak. Isteni finom sütemény szerintem, az is biztos, hogy nem lehet belõle túl sokat falatozni, mert elég tömény gyönyörök, de így karácsony táján, nem árt az ilyen süti, amibe ha az ember beleharap mosolyra húzódik a szája:)

Hozzávalók:
(48 darabhoz)

25 dkg mascarpone (Rugelach-hoz ugyanennyi krémsajt)
25 dkg vaj
7 ek cukor
30 dkg liszt
pici só

Töltelékek:

Aszaltszilvás-mandulás 
6 dkg aszaltszilva
8 ek szilvalekvár
10 dkg mandula
5 dkg barna cukor
2 ek sima cukor
2 tk fahéj
1 ek reszelt narancshéj (bio)

Aszalt epres-diós 
4 dkg aszalt eper
3 ek.epres narancslekvár (v. 3 ek narancs és 3ek eper lekvár)
5 dkg dió
2 dkg barna cukor
1 ek sima cukor
1 tk reszelt narancshéj (bio)

Datolyás-narancsos- diós
5 dkg datolya, aszalt
3 ek. sárgabarackos-narancslekvár, vagy csak sima narnacslekvár
5 dkg dió
3 dkg barna cukor
1 ek sima cukor
1 tk fahéj
1 tk reszelt naracshéj (bio)

Tetejére:

1 tojás, 2 ek tej
cukor, fahéjjal keverve

Elkészítés elõtt kivettem az alkotó elemeket vagy egy órával korábban a hûtõbõl, hogy szobahõmérsékletûre melegedjenek. Összekevertem a mascarponét, a vajat és a cukrot, majd hozzágyúrtam a lisztet és a sót. Nem sikerült bucit formálnom belõle, mint az eredeti receptben, de lefedtem a tálat folpackkal és hûtõbe tettem 2 órára,  ha egész éjszaka hûtõben marad az sem baj.

Közben elkészítettem a töltelékeket, apróra vágtam a magvakat, diót és mandulát valamit az aszalt gyümölcsöket. Aztán külön-külön összekevertem a többi hozzávalóval és félretettem.

Elõvettem egy nyújtódeszkát és egy alaposan belisztezett deszkára kiszedtem, kissebb közelharc után a tálból a tésztát. 4 részre vágtam, majd mindegyikbõl egy kb. 25 centi átmérjû kört nyújtottam.  Rákentem a tölteléket. A köröket elõször 4 részre, majd azokat 3-3 háromszögre vágtam. A szélesebb végüknél feltekergetve, meg is kaptam, a helyes kis kifliket. Sütõpapírral borított tepsire rakosgattam a kifliket, megkentem a tojásos tejjel, megszórtam a fahéjas cukorral és 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem. Nagyon jót tesz neki, ha áll pár napot. Isteni finom érdemes rá idõt szánni.
(24 db aszaltszilvás-mandulás, 12 db aszaltepres diós, 12 db datolyás-narancsos diós lett belõle)


Folytats a blogon ... izlesszindroma.blogspot.com/2010/12/m...

sponsored links

Keres?s