Vajas keksz

2010-12-26

sponsored links

Az utóbbi hónapban, az ünnepek elõtt jó pár adag kekszet készítettem. Volt egyszerûbb és volt kacifántosabb is. A legelsõ volt a legegyszerûbb, egy sima vajas keksz, melybõl kiindulva számtalan változatot készíthetünk.

Én csináltam fahéjjal, mandulával, csokival, áfonyával és simán csak vajasnak is. Hogy melyik ízlett a legjobban? Mindenkinek más, de nekem persze a csokis volt az ász...



Hozzávalók:

500 g liszt - 100g/70g CH
1 tk. sütõpor
2 szoba hõmérsékletû tojás
200 g cukor (xilittel helyettesíthetõ cukrosoknál) - 100g/100g CH (xilitnél csak 25g)
2-3 ek vanília kivonat
250 g hideg vaj



Elkészítés:

1, keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban és addig gyúrjuk a tésztát, míg sima tésztát nem kapunk.

2, helyezzük a tésztát 30 percre a hûtõbe vagy valamilyen hideg helyre.

3, nyújtsuk ki a tésztát, miután kivettük a hûtõbõl úgy 3-5 mm vastagságúra. Ha túl vékonyra nyújtjuk, akkor odaég a tészta és még fél fogunkra sem lesz elég az íz. Ekkor sütemény formáinkkal szaggassuk ki a kekszeket.



4, a sütõt melegítsük elõ 175 fokra, majd a kekszeket úgy 12-15 perc alatt süssük készre. Ha a kekszek széle már kezd barnulni és nem nyers a teteje, akkor már ki is vehetjük és rakhatjk be az új adag kekszet.

5, sütés elõtt vagy után díszíthetjük gyümölccsel, csokival ízlés szerint.

Folytats a blogon ... frogfoodie.blogspot.com/2010/12/vajas...

sponsored links

Keres?s