Tripla gyömbéres süti
sponsored links
Nem szereted a gyömbért? Ez esetben ne is vesztegesd az idõd e post olvasásával, mert ez a sütemény triplán is gyömbéres!
A héten elkezdtem nézelõdni Heidi-nél, (kedvenc blogomon), hogy valami karácsonyi apró süti ötlethez jussak. Uncsi már a mézes, és a zserbó, fõképp, hogy ez utóbbit nem is szeretem.(talán még nem ettem jót).
Kétféle mellett döntöttem, az egyik a tripla gyömbéres, a másikat még nem árulom el, azt majd a hét közepe felé teszem közzé...
Az idén nálam lesz a Szentesti vacsora, ezért szeretnék valami újdonsággal elõrukkolni. Bár szüleim nem biztos, hogy repesni fognak az én modern ízvilágomtól, fõleg ami a gyömbért illeti..., vagy talán még is?
Majd meglátom, végül is lesz még más is a terítéken, mint például az elmaradhatatlan mákos és diós bejgli.
A kandírozott gyömbérrel kezdj! Ez legalább annyi idõt elvesz, mint amennyi idõ az egész keksz készítéséhez kell a sütéssel együtt :) A gyömbért egészen apróra vágjuk, mintha pasztát szeretnél belõle készíteni..., hogy Heidi szavaival éljek "I mince the crystallized ginger to death." Szóval érted? Halálosan finomra finomítom :)
Ha megvagy, túl vagy a nehezén!
Egy tálba keverd össze a lisztet, õrölt gyömbért, a csillagánizst, szódabikarbónát, és a sót.
A vajat olvaszd fel és add hozzá a melaszt, a cukrot, a friss reszelt gyömbért. Ezt keverd hozzá a liszthez. Add hozzá a citrom héját és a felaprított kandírozott gyömbért.
Egy fakanállal jól dolgozd össze, majd egy teáskanállal adagolva a tenyeredbe, formázz apró golyócskákat.
Sütés elõtt a golyócskákat nádcukorba forgatjuk meg.
Sütõpapírral kibélelt tepsibe tesszük õket kb 2 cm távolságban egymástól. 180°-ra elõmelegített sütõbe 7-10 percig sütjük, vagy addig amíg szét nem repednek a sütik.
A héten elkezdtem nézelõdni Heidi-nél, (kedvenc blogomon), hogy valami karácsonyi apró süti ötlethez jussak. Uncsi már a mézes, és a zserbó, fõképp, hogy ez utóbbit nem is szeretem.(talán még nem ettem jót).
Kétféle mellett döntöttem, az egyik a tripla gyömbéres, a másikat még nem árulom el, azt majd a hét közepe felé teszem közzé...
Az idén nálam lesz a Szentesti vacsora, ezért szeretnék valami újdonsággal elõrukkolni. Bár szüleim nem biztos, hogy repesni fognak az én modern ízvilágomtól, fõleg ami a gyömbért illeti..., vagy talán még is?
Majd meglátom, végül is lesz még más is a terítéken, mint például az elmaradhatatlan mákos és diós bejgli.
Hozzávalók a gyömbéres apró sütihez:
240g Teljes-õrlésû tönköly búzaliszt
4tk õrölt gyömbér
2 db csillagánizs porrá törve (1tk)
1tk szódabikarbóna
fél tk só
120g vaj
60ml nádmelasz
150g nádcukor
120g kandírozott gyömbér
1 tk friss gyömbér -reszelve
2 bio citrom reszelt héja
Nagy szemû nád cukor -a golyók cukrozásához
Ha megvagy, túl vagy a nehezén!
Egy tálba keverd össze a lisztet, õrölt gyömbért, a csillagánizst, szódabikarbónát, és a sót.
A vajat olvaszd fel és add hozzá a melaszt, a cukrot, a friss reszelt gyömbért. Ezt keverd hozzá a liszthez. Add hozzá a citrom héját és a felaprított kandírozott gyömbért.
Egy fakanállal jól dolgozd össze, majd egy teáskanállal adagolva a tenyeredbe, formázz apró golyócskákat.
Sütés elõtt a golyócskákat nádcukorba forgatjuk meg.
Sütõpapírral kibélelt tepsibe tesszük õket kb 2 cm távolságban egymástól. 180°-ra elõmelegített sütõbe 7-10 percig sütjük, vagy addig amíg szét nem repednek a sütik.
Isteni illata és kellõen pikáns, kissé csípõs íze van. Igazi Karácsonyi különlegesség, apró újdonság és meglepetés ízlelõbimbóinknak (és családtagjainknak)!