Sacher torta
sponsored links
Régóta terveztem a Sacher torta elkészítését, sok receptet elolvastam hozzá a neten. S persze kóstolás emlékeim is akadnak: ettem már száraz kakaós piskótát Sacher gyanánt, és szaftos étcsokoládésat is. Ez utóbbi után kutakodtam online, mert azt egyszerûen nem hittem el, hogy egy 185 éve nemzetközi hírû, bécsi desszertcsoda kommersz. (És tényleg nem az, házilag is reprodukálható a közel eredeti íz és állag.)
A Sacher torta az Osztrák-Magyar Monarchia cukrászati vívmányainak egyike. A legenda szerint Karl Sacher bécsi cukrász 1832-ben Metternich herceg kérésére tervezte meg és készítette el. Késõbb Sacher fia, Eduard továbbfejlesztette a receptet. A védjegy a bécsi Hotel Sacher tulajdonában van, jellegzetes csokoládépecsétes fadobozban árulják a titkos recept szerint sütött tortát.
Egy, a Sacher családból nemrég kiszivárgott, német nyelvû, kézzel írott receptre bukkant az egyik blog szerzõje, tõle vettem át a leírást, amibõl megsütöttem a híres süteményt. Megéri kipróbálni, higgyétek el! (Egészben esélyem sem volt fotózni, olyan hamar elfogyott. Az utolsó szeletet "kaptam le", hogy meg tudjam mutatni nektek.)
Hozzávalók 1 db 22 cm-es tortaformához:
Piskóta:
6 db tojás
15 dkg vaj
15 dkg 70-80% kakaótartalmú csokoládé ...