Csíkos sütemény

2010-12-26

sponsored links



Hozzávalók a tésztalapokhoz:

Mákos lap:

1,5 dl tejföl
1 tojás
5 evõkanál liszt
5 evõkanál porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 evõkanál darált mák

3. Kakaós lap:

Ugyanazok a hozzávalók, csak mák helyett 5 evõkanál kakaópor kerül bele, és 2-3 evõkanál tej.

3. Diós tésztalap:

Ugyanazok a hozzávalók, mint a mákos lapnál, csak mák helyett 5 evõkanál darált dió kerül bele.

Krém:

1 liter tej
8 evõkanál búzadara
2 csomag (20 gr ) vaníliás cukor
25 dkg porcukor
25 dkg szobahõmérsékletû vaj/ margarin

Tetejére: 10 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítés:

Az elsõ laphoz kikeverjük a hozzávalókat, majd sütõpapírral bélelt gázsütõ méretû (kb. 30x30 cm) tepsibe simítjuk a masszát. A massza vékonyan fog elterülni a sütõlapon.

Elõmelegített sütõben, közepes hõfokon (180 °C; légkeveréses sütõben 165 °C) kb. 12 perc alatt kisütjük. Kb. 1 centis vékony lapot fogunk kapni.
Pár perc múlva enyhén lisztezett munkalapra óvatosan kiborítjuk, lehúzzuk a papírt, és hagyjuk teljesen kihûlni.

Ugyanígy készítjük el a diós lapot, végül a kakaósat.

A krémhez a tejet felforraljuk, lassan beleszórjuk a búzadarát, miközben habverõvel folyamatosan kevergetve kis lángon 3-4 percig fõzzük.
Lehúzzuk a tûzrõl az edényt, szorosan lefedjük, és hagyjuk pihenni további 5 percet, hogy megduzzadjon a dara.
Sûrûbb tejbegrízt kapunk, amit hagyunk kihûlni.
Amennyiben gyorsabban szeretnénk lehûteni, állítsuk egy hideg vízzel teli másik edénybe, és idõnként kavargassuk meg.

Közben a puha vajat kihabosítjuk, a cukrokat kanalanként adagolva hozzá, egynemû krémmé keverjük, végül a hideg tejbegrízzel elegyítjük.

Megtöltjük a lapokat, alulra kerül a mákos, középre a kakaós, tetejére a diós.
A sütemény tetejére is hagyjunk krémet, amire csokoládéreszeléket szórunk.

Szép magas, mutatós süteményünk lesz (kb. 5 centis), és nem utolsó sorban kiadós vendégváró.
Egyszerû elkészíteni, elõzõ nap készítsük el, hogy másnapig összeérjenek az ízek.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Kb. 40 szelet lesz belõle.

A sütemény receptjét a Ráma kiadványában találtam.

Folytats a blogon ... nassolo.blogspot.com/2010/12/csikos-s...

sponsored links

Keres?s