Gyors lepény és sarmula a Casa moro-ból

2010-12-30

sponsored links

 Karácsonyra nagy örömömra megkaptam a már régen vágyott Casa Moro c. szakácskönyvet. Már látom, hogy az egyik kedvenc lesz, eddig is nagy szerelem volt a mediterrán konyha.

Elsõre egy nagyon egyszerû és gyors, de nagyon jellemzõ gyors lepényt és hozzátartozó öntetet készítettem. A sharmulát adják úgy tünik mindenhez tenger gyümölcseihez, húsokhoz, én most egyszerûen beletunkoltam a nagyon finom, szaftos lepényeket.

Az olívaolajat a lányom hozta Olaszországból, õ maga szedte hozzá az olajbogyót, és kisérte végig a préselését. Nálam még ért két hónapot, és valami csoda lett.

Lepény:

 

  • 100 ml meleg víz
  • 1/4 tk szárított élesztõ
  • 130 gr rétesliszt
  • 1/4 tk só
  • 1 ek olaj

 

A lisztet összekeverem az élesztõvel és a sóval, majd lassan összegyúrom a vízzel, végül az olajjal. Kb. 20 percet hagyom állni és kelni, majd négyfele osztom. Az egyes gömböket kinyújtom kerek lapokra, és egy forró serpenyúben kisütöm mindkét oldalát addig sütve, míg barna buborékok kezdenek nõni.

Sarmula

 

Ez egy jellegzetes marokkói szósz, amit húsokhoz adnak, vagy zöldségeket mártogatnak belé. Én most egyszerûen a lepényt ettem vele, és tökéletesen elégedett voltam.

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk római kömény
  • 1 ctrom leve
  • 1/2 ek borecet, nálam most birsalmaecet
  • 3/4 tk édesnemes paprika (jobb híján)
  • egy nagy marék petrezselyem, és nekem még egy marék koriander
  • 2 ek fantasztikus házi olívaolaj
  • só, bors

Egy mozsárban összetöröm a római köményt, majd a fokhagymát a durva sóval, beledolgozom a citromlét, majd az összes többi hozzávalót. KÉSZ:)

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... dalit.blog.hu/2010/12/30/gyors_lepeny...

sponsored links

Keres?s