Gyümölcsös kosárkák

2010-12-18

sponsored links


Ez a sütemény is a Kifõztük magazin 10. számában jelent meg. Igazi karácsonyi sütemény, linzertészta-kosárka tele friss és aszalt gyümölcsökkel.

Hozzávalók (12-15 kosárkához)

a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 8 dkg darált mandula
  • 1 tojás
  • 2 evõkanál porcukor
  • 1-2 evõkanál jeges víz



a töltelékhez:

  • 1 nagyobb kemény alma
  • 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, barack, szilva, körte, trópusi gyömölcsök)
  • 3 dkg kókuszreszelék vagy dió
  • 6 dkg porcukor
  • 1 evõkanál reszelt citromhéj
  • 1/2 teáskanál mézes fûszerkeverék
  • 1/2 teáskanál gyömbérpor
  • 1,2 dl brandy vagy narancslé



A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajdarabokkal, hozzákeverjük a cukrot és a mandulát. Ezután hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, amennyit felvesz, hogy a tészta összeálljon. Gombócot, majd korongot formázunk a tésztából, és folpackba csomagolva hûtõbe tesszük 30 percre.




A töltelékhez meghámozzuk az almát, szeleteljük és apró kockára vágjuk,



majd a többi hozzávalóval összekeverve egy edényben addig fõzzük, amíg a gyümölcsök magukba nem szívják a narancslevet, ez nagyjából 10 perc.



A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 7-8 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval köröket vágunk, amelyeket elhelyezünk a muffinsütõ mélyedéseiben.



Ezekbe elosztjuk a tölteléket, majd a megmaradt tésztát összegyúrjuk és kinyújtjuk. Tetszés szerinti formákat vágunk, ezeket elhelyezzük a kosárkák tetején. 180 C fokra elõmelegített sütõben nagyjából fél óra alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: légmentesen záródó dobozban eltartható 1 hétig.



Folytats a blogon ... jadekonyha.blogspot.com/2010/12/gyumo...

sponsored links

Keres?s