Karácsonyfa

2010-12-21

sponsored links



Hozzávalók (2 tepsihez)

a tésztához:
  • 45-50 dkg kenyérliszt
  • 5 dkg cukor
  • 7 g porélesztõ
  • 1/2 teáskanál só
  • 1,2 dl tejföl
  • 1,2 dl víz
  • 2 tojás
  • 6 dkg puha vaj

a töltelékhez:

  • 25 dkg aszalt áfonya (lehet barack vagy szilva is)
  • 15 dkg barna cukor
  • 12 dkg durvára vágott dió
  • 8 dkg puha vaj
  • 2 evõkanál olvasztott vaj
  • 1 evõkanál õrölt fahéj
  • 1,2 dl víz

a díszítéshez:

  • 50 ml juharszirup vagy méz
  • 10 dkg porcukor
  • 1-2 teáskanál tej
  • piros és zöld színû cukorkák

Az élesztõt felfuttatjuk kevés langyos, cukrozott vízben. A tejfölt is langyosra melegítjük, majd a többi alapanyag hozzáadásával lágy kalácstésztát dagasztunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük 1-1,5 óra alatt.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az aszalt áfonyát a vízzel felforraljuk, letakarjuk és alacsony fokozaton további 5 percig fõzzük. Hozzákeverjük a barna cukor felét, majd kavargatva tovább fõzzük, amíg be nem sûrûsödik, ezután hagyjuk kihûlni. Az apróra vágott diót összekeverjük a puha vajjal, a maradék barna cukorral és a fahéjjal.


A megkelt tésztát 2 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk 55x25 cm nagyságú téglalappá. Megcsurgatjuk az olvasztott vajjal (ha puha vajat használunk, a tésztára kenjük), ezután elkenjük rajta a diós keverék felét, majd az áfonyás massza felét is. Szorosan felcsavarjuk bejgliszerûen, a tészta szélét összecsípjük. A rudat elosztjuk két részre, majd addig felezzük mindegyik részt, amíg 16 egyforma darabot nem kapunk.



Sütõpapírral ellátott tepsi felsõ részén középre teszünk egy szeletet, ezután soronként mindig 1 csigával többet helyezünk el úgy, hogy fenyõformát kapjunk.



A rúd szélérõl vágott szeletbõl alakítjuk ki a fa törzsét. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is.



180 fokra elõmelegített sütõben aranybarnára sütjük nagyjából 30 perc alatt. Még melegen megkenjük a felhevített juharsziruppal és hagyjuk kihûlni.

A fehér mázhoz összekeverjük a porcukrot annyi tejjel, hogy sûrû masszát kapjunk. Nejlonzacsóba kanalazzuk, majd a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük, ennek segítségével rajzoljuk meg a girlandokat. Színes cukorkákkal díszítjük.

Ötlet: Taste of Home

Folytats a blogon ... jadekonyha.blogspot.com/2010/12/karac...

sponsored links

Keres?s