Narancsos omlós keksz
sponsored links
Hozzávalók:
1 db narancs reszelt héja
2-3 evõkanál narancslé
5 dkg cukrozott narancshéj
25 dkg lágy vaj / margarin
20 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 tojás
50 dkg liszt
1 kávéskanál sütõpor
pici só
Töltelék:
15 ? 20 dkg narancsdzsem
Elkészítés:
A vajat keverjük habosra a cukorral.
Adjuk hozzá a reszelt és az aprított cukrozott narancshéjat, a tojás sárgákat és a tojást. Végül dolgozzuk bele a sütõporos lisztet, narancslevet.
Formázzunk belõle cipót, fóliába csomagolva hideg helyen pihentessük egy éjszakán át.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra, szaggassuk ki tetszõleges formával.
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakosgassuk õket, és elõmelegített 180 °C ? os sütõben süssük ki 8-10 perc alatt.
Két-két lapocskát lekvárral töltsünk meg, a sütemények tetejét vaníliás porcukorral szórjuk meg.
Jól záródó fém-vagy mûanyag dobozban két-három hétig is eltartható a sütemény.
A receptet egy régi Nõk Lapjában találtam, az eredeti leírás a következõket javasolja a töltelékhez:
15 dkg õszibaracklekvár
2 evõkanál õszibaracklikõr
2 csepp zöld ételfesték
15 dkg málna-, vagy ribizlilekvár
2 evõkanál málnaszörp
15 dkg sárgabaracklekvár
2 evõkanál barackpálinka
5 dkg vaníliás cukor
Három külön edényben 1-1 percig forrósítsuk az õszibaracklekvárt az õszibarack likõrrel és az ételfestékkel, a málna-, vagy ribizlilekvárt a málnaszörppel, a sárgabaracklekvárt a barackpálinkával.
Szitakanálban törjük át mindegyiket, majd hagyjuk kissé hûlni.
A felsõ lapokat szórjuk meg vastagon vaníliás porcukorral.
Az alsó lapokat lakvárral kenjük meg, tetejükre a cukrozott lapocskák kerülnek.
Kb. 60 darab lesz belõle, nem számoltam, nálunk menet közben is fogyott.
Nagyon finom, tudom ajánlani!!!
Nálam házilag készült narancsdzsem a töltelék, beírom a receptjét, hátha valakit érdekel.
Narancsdzsem:
2 kg narancsot alaposan megsikálunk, a héját vékonyan levágjuk, vékony szeletekre vagdossuk. A héja alatti fehér részt lehántjuk, a narancsszeleteket felvagdossuk, a magokat kiszedegetjük.
1 citromot szintén ugyanígy elõkészítünk, a naranccsal elkeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, és megfõzzük. Az elpárolgott vizet menet közben pótoljuk.
Amikor a gyümölcsök héja teljesen megpuhul, hozzáadunk 1.2 kg cukrot, és idõnként megkevergetve lassú tûzön addig forraljuk, míg jól besûrûsödik.
Üvegekbe töltjük, pici tartósítószert teszünk a tetejére (tartósítószerrel elkevert vízbe mártott fóliával lekötjük), és száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.
Ez a recept a Mini Magyar Konyhában jelent meg.
A fõzési idõre a cukorral együtt 15-20 percet ír, de több kellett ahhoz, hogy jól besûrûsödjön, nem emlékszem mennyire, még tavasszal készítettem.
Azóta nagyon-nagyon finomra érlelõdött, és most eljött a rendkívüli alkalom, hogy felhasználásra kerüljön...