Teriyaki lazac citrusos szoba tésztával, uborkasalátával

2010-12-23

sponsored links

Ez az étel nemcsak finom, de pillanatok alatt el is készíthetõ. Még a kezdõ szakácsok is könnyen megbírkózhatnak vele, ráadásul nagyon egészséges is. Akár egy ünnepi fogás fõételeként is el tudom képzelni.
A hozzávalóknál alternatívákat is megadok, bátran lehet kísérletezni!

Hozzávalók (2 személyre):

- 2-3 szelet friss lazac
A teriyaki páchoz-szószhoz:
- 0.5 dl-0.5 dl szójaszósz és mirin (vagy száraz sherry)
- 1 ek méz vagy cukor

A mirint és a szójaszószt ( a kulcs, hogy 1:1 arányban) összekeverjük a cukorral (v. mézzel) és egy serpenyõben 1-2 percig fõzzük. (Azért, hogy a cukor jól felolvadjon a folyadékban és a fõzés hatására kicsit besûrûsödjön.) A páclébe forgatjuk a megmosott halszeleteket.
A sütõ grill fokozatán (én 170 fokon) grilleztem a halat, közben mindkét oldalát lekentem még a maradék teriyaki szósszal. (Oldalanként 3-4 percig tartott, de figyeljük folyamatosan, nehogy megégjen!)
(Ha a sütõn nincs grill fokozat, akkor serpenyõben vagy a sütõben is elkészíthetõ, de figyeljünk, nehogy megégjen vagy kiszáradjon a hal, illetve kenjük le 1-2-szer a maradék szósszal!)

Citrusos szoba saláta:
(Egyszer, ha majd sok idõm lesz, írok egy összefoglaló post-ot a szoba tésztáról is.)
- 10-15 dkg szoba tészta (helyette használhatunk teljes kiõrlésû lisztbõl készült spagettit, vagy valamilyen kínai tésztát, de azok persze teljesen más hatást keltenek majd)
- 1 szál újhagyma hosszú, vékony csíkokra metélve
- 1 lime leve és reszelt héja
- 1 kk szezámolaj
- só
A tésztát kifõzzük, közben összekeverjük a lime levét a szezámolajjal és a lime reszelt héjával. A tésztához adjuk az újhagymát, ha szükséges, sózzuk. Beleforgatjuk az öntetbe.

Az uborkasalátához szeleteljük fel az uborkát, ecetes-cukros öntetet készítünk, amihez keverhetünk 1 kk szójaszószt is. A salátát megszórhatjuk pirított szezámmaggal is.

Ehhez az ételhez köretnek rizst ajánlok, de akár a szoba saláta is lehet köret, ha nagyobb mennyiségben készíjük!
Kiegészíthetjük még valamilyen keleties levessel is, én pl. pok choi-os levest készítettem hozzá.
?
Háttérben a pok choi
?Igazából konkrét recept nincs, a legfontosabb az volt, hogy az ajándékba kapott pok choi-t valahogy hasznosítani tudjam. Volt még itthon egy nagyon kicsi sertés comb (v. szûzpecsenye?), azt hosszú, nagyon vékony csíkokra vágtam és kb. 6 dl alaplével feltettem fõni. A levesbe tettem még fél kk kínai öt fûszer keveréket és egy csipet chilli pelyhet is. Amikor a hús már puhára fõtt, a levesbe dobtam egy pok choi leveleit, amiket hosszában félbe vágtam, és 1 hosszú csíkokra metélt újhagymát. Ezzel még 1-2 percig fõztem a levest. (Vigyázat! A pok choi nagyon hamar megpuhul, tényleg csak 1-2 percig szabad fõzni, különben szétfõ! Pok choi helyett én kínai kel v. fodros kel leveleket, esetleg spenótot tudnék még benne elképzelni.)
Tálaláskor néhány szál szoba tésztát tettem még a levesbe.
?

Folytats a blogon ... cafecinnamonhu.blogspot.com/2010/12/t...

sponsored links

Keres?s