Mákos-levendulás apró
sponsored links
Ezt a mákos aprósütit sokszor készítettem már, lehet karika, szív vagy "csak" simán keksz alakú. A recept, "jó" szokásom szerint fél sajtcetlin bolyong a konyhai kisokosom sarkára tûzve, meg nem mondom már, kitõl, honnan kerítettem; ha valaki a magáéra ismer, jelezze, én pedig ezúton is köszönöm.
Az elsõ önálló ünnepekkor túllõttem a célon, rengeteg édes és sós aprósütemény, méteres kalács, beiglihegyek, zserbó, torta illegették magukat az asztalon, mondhatni, szinte feleslegesen.
Most már évek óta igyekszem nem túlhalmozni a családot ilyenkor ünnepek táján sem tíz-húsz féle süteménnyel - karácsonyi torta sincs, minek, úgyis eltelünk és csak az evés kedvéért fölösleges -, de általában van 2-3 féle édes aprósütemény és a már hagyományos sajtos-túrós-fûszeres sós pogácsa.
Ezt a mákos aprósütit leggyakrabban az ünnepek táján és narancsos cukorral sütöm - nagyon jó párost ad a mák-narancs -, most a konyhai kisördög a levendulás cukrot készítette kezem ügyébe. Kisördögnek köszönöm :), az aprósüti nagy sikert aratott.
Gyors, hamar megvan és elég kiadós mennyiséget lehet rittyenteni belõle.
Mákos-levendulás aprósüti
hozzávalók
20 dkg nagyon puha margarin (érdemes ide Rama-t használni)
12 dkg cukor - most levendulás cukor
1 tojás
20-22 dkg liszt
0,5 dkg darált mák
Az amúgy is puha margarint (pl egy éjszaka a konyhapulton állagút) nagyjából 20 másodpercre beteszem a mikró olvasztó fokozatára. Nem akarom teljesen folyékony állagúra, de inkább legyen krém szerû, mint kockában megálló.
A tojást, a levendulás cukrot és az egészen puha margarint habosra keverem.
Hozzászitálom a lisztet, alaposan eldolgozom, majd beleforgatom a fél dkg mákot.
Mivel nincs klasszikus (és erõs) habzsákom, az elsõ érzetre sûrûnek tûnõ tésztát injekciós tûre hajazó habkinyomóba szedem és a legnagyobb lyukú kinyomófejjel - sütõpapíros tepsire, egy cm távolságokra - karikát, szíveket formázok.
175 fokra (légkeveréses; normál sütõ 180 fok) elõmelegített sütõben 10-12 perc alatt készre sül. Ha porhanyósabbra szeretném 10 perc elég, ha picit ropogósabbra, akkor hagyom 12 percet a lerben, enyhe pírt is kap.
Lehet turbózni és a falapáttal óvatosan felszedegetett (melegen nagyon törékeny) karikákat, szíveket olvasztott csokiba mártani vagy citromos/narancsos cukormázzal bolondítani. Mi így á la natúran szeretjük. A fenti adagból három gáztepsinyi mennyiséget szoktam sütni.
Jó étvágyat !
Az elsõ önálló ünnepekkor túllõttem a célon, rengeteg édes és sós aprósütemény, méteres kalács, beiglihegyek, zserbó, torta illegették magukat az asztalon, mondhatni, szinte feleslegesen.
Most már évek óta igyekszem nem túlhalmozni a családot ilyenkor ünnepek táján sem tíz-húsz féle süteménnyel - karácsonyi torta sincs, minek, úgyis eltelünk és csak az evés kedvéért fölösleges -, de általában van 2-3 féle édes aprósütemény és a már hagyományos sajtos-túrós-fûszeres sós pogácsa.
Ezt a mákos aprósütit leggyakrabban az ünnepek táján és narancsos cukorral sütöm - nagyon jó párost ad a mák-narancs -, most a konyhai kisördög a levendulás cukrot készítette kezem ügyébe. Kisördögnek köszönöm :), az aprósüti nagy sikert aratott.
Gyors, hamar megvan és elég kiadós mennyiséget lehet rittyenteni belõle.
Mákos-levendulás aprósüti
hozzávalók
20 dkg nagyon puha margarin (érdemes ide Rama-t használni)
12 dkg cukor - most levendulás cukor
1 tojás
20-22 dkg liszt
0,5 dkg darált mák
Az amúgy is puha margarint (pl egy éjszaka a konyhapulton állagút) nagyjából 20 másodpercre beteszem a mikró olvasztó fokozatára. Nem akarom teljesen folyékony állagúra, de inkább legyen krém szerû, mint kockában megálló.
A tojást, a levendulás cukrot és az egészen puha margarint habosra keverem.
Hozzászitálom a lisztet, alaposan eldolgozom, majd beleforgatom a fél dkg mákot.
Mivel nincs klasszikus (és erõs) habzsákom, az elsõ érzetre sûrûnek tûnõ tésztát injekciós tûre hajazó habkinyomóba szedem és a legnagyobb lyukú kinyomófejjel - sütõpapíros tepsire, egy cm távolságokra - karikát, szíveket formázok.
175 fokra (légkeveréses; normál sütõ 180 fok) elõmelegített sütõben 10-12 perc alatt készre sül. Ha porhanyósabbra szeretném 10 perc elég, ha picit ropogósabbra, akkor hagyom 12 percet a lerben, enyhe pírt is kap.
Lehet turbózni és a falapáttal óvatosan felszedegetett (melegen nagyon törékeny) karikákat, szíveket olvasztott csokiba mártani vagy citromos/narancsos cukormázzal bolondítani. Mi így á la natúran szeretjük. A fenti adagból három gáztepsinyi mennyiséget szoktam sütni.
Jó étvágyat !