Amerikai vagy karácsonyi répatorta

2010-12-23

sponsored links

Ezt a receptet a húgom találta és õ is elkészítette nagy sikerrel. Pont ezért csináltam meg én is a sütit. Van benne fahéj, amitõl a karácsonyi hangulat és ízvilág köszön vissza. Ám, ha a sütit például szülinapra szeretnénk elkészíteni, akkor nyugodtan kihagyhatjuk a fahéjt és akkor is egy nagyon izgalmas, "szaftos" és isteni répatortát kapunk.
Annyi, hogy én jócskán lecsökkentettem a cukrot a húgom receptjéhez képest, mivel úgy elég édes volt.
Ha sikerült a teljes tortaképet rendbe raknom, akkor felteszem.
Hozzávalók: 
-130 gr cukor
-100 gr barna cukor
-224 gr vaj
-4 tojás
-1 narancs reszelt héja
-1 citrom reszelt héja
-2 tk narancslé
-2 tk citromlé
-420 gr liszt
-1 1/4 tk sütõpor és szódabikarbóna és só
-2 tk fahéj (ez kihagyható, vagy jelentõsen csökkenthetõ)
-450 gr lereszelt répa
-140 gr durvára vágott dió
-140 gr arany mazsola

A sajtkrémhez:
-450 gr szobahõmérsékletû krémsajt
-112 gr szobahõmérsékletû vaj
-150 gr porcukor
-2 tk vanília aroma
- és kb fél ek citromlé, ha mascarpone sajtot használunk, így nagyon finom pikáns lesz.

Elkészítés
A vajat és a cukrokat robotgéppel közepes fokozaton keverjük habosra, egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük el. Alacsony fokozaton keverve adjuk hozzá a citrom és narancshéjat.
Keverjük össze külön edényben a lisztet, sót, szódabikarbónát, fahéjat és sütõport, majd kis adagokban adjuk a vajas krémhez, közben alacsony fokozaton keverve. Ne keverjük túl!
Adjuk hozzá a reszelt répát, durvára vágott diót és mazsolát.
Adagoljuk két nagy, sütõpapírral bélelt sütõformába, majd rakjuk 175°C-ra elõmelegítet sütõbe, kb. 35-40 percre. Tûpróbával kiderül, kész-e.
A krémhez, verjük a szobahõmérsékletû vajat habosra közepes fokozaton.
Adjuk hozzá a szobahõmérsékletû krémsajtot, keverjük simára.
A porcukor és a vanília aroma (ha kell, citromlé) következik, amit alacsony fokozaton keverünk a sajtkrémhez, míg sima nem lesz.

Ha a torta kihûlt, megkenhetjük a sajtkrémmel, és összeállíthatjuk. Rakjuk pár órára hûtõbe, úgy szebb és könnyebb lesz szelni.

Nagyon finom, nagy kedvenc azóta nálunk. 

Folytats a blogon ... kulinaris.blogspot.com/2010/12/amerik...

sponsored links

Keres?s