Ropogós malaccsászárhús elzászi káposztával, rétestésztával és lencseraguval
sponsored links
Nagyon szeretem a gasztro újságokat olvasgatni, nézegetni, de a hasonló jellegû étekompozíciókon általában túllépek. Ötleteket lehet meríteni, de általában van bennük olyan hozzávaló, amely számomra nem elég csábító (vagy az íze vagy a nehezen beszerezhetõsége miatt). De a Babel Delicate konyhafõnökének ajánlata felett nem tudtam átlépni. Folyton visszalapoztam, nézegettem, olvasgattam és végülis vettem egy nagy levegõt és elkészítettem.
Hozzávalók:
1 kg malaccsászárhús
só, bors
2 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 darab TV paprika
friss kakukkfû és rozmaring
10 dkg libazsír
Az elzászi káposztához:
60 dkg savanyú káposzta
5 szelet bacon
1 dl száraz fehérbor
1 dl almalé
1 fej vöröshagyma
1 babérlevél
szegfûszeg, szegfûbors
A lencseraguhoz:
15 dkg lencse
10 dkg vöröslencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 paradicsom
1 evõkanál olaj
A tálaláshoz:
1 csomag réteslap
olvasztott vaj a kenéshez
A császárhúst bedörzsöltem sóval, borssal, majd római tálba helyeztem. Mellészórtam a feldarabolt zöldségeket és a friss fûszereket. Egyenletesen eloszlattam a zsírt a tetején. 170 fokos sütõben (légkeveréssel) 70 percet sütöttem, majd levéve a tetejét további 40 percet. Kivettem a zöldségeket és grillfokozaton további 10 percet kicsit megpirítottam a húst.
A bacont nagyobb darabokra vágtam. A savanyú káposztát a baconnel és a finomra vágott hagymával átpároltam. Hozzáöntöttem a bort és az almalevet és a fûszerekkel együtt fél órát fõztem.
A lencseraguhoz a lencsét enyhén sós vízben megfõztem, a vöröslencsét 10 percre vízbe áztattam. A hagymát és fokhagymát kevés olajon megpirítottam, hozzáadtam a lencséket. Sóztam, borsoztam, majd következett az apróra vágott paradicsom. Néhány percig pároltam, majd megszórtam a felaprított petrezselyemmel.
Tálalás elõtt a réteslapot felvágtam, kétoldalt feltekertem, megkentem az olvasztott vajjal. 170 fokos sütõben 8 perc alatt aranysárgára sütöttem.
Tálalásnál a káposztát a tányérra helyeztem, rátettem egy réteslapot majd 2 szelet császárhúst, a tetejére kanalaztam a lencseragut.
Ötletadó: Szuflé - 2010. november