Vadas-õz pörkölt gombamártással, Paleo rajongóknak (glutén-, cukor- és laktóz mentes)

2010-12-30

sponsored links


Akinek ismerõs a recept, annak: igen, ezt is a Kifõztük 10.-es számában olvashattad! 
Az õz pörkölt különleges íze az igazán zöldséges vadas mártással tökéletes harmóniában van, de ha igazán ínyencek vagyunk, megspékelhetjük egy kis pikáns gombamártással, mellyel ez az ünnepi étel igazán különleges fogássá emelkedik. Azok számára is tökéletes és kiadós fõétel, akik nem esznek hozzá köretet. 


Vadas mártás
(6 fõre)

50 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyem
? karalábé
1kis fej kelkáposzta
1 kis gumó zeller
3 nagy vastag húsú magyar paprika
6 nagy szem paradicsom
só,bors,babérlevél ízlés szerint
2 evõkanál méz
2 evõkanál mustár
1 evõkanál piros paprika
2 evõkanál kukorica keményítõ 

Az zöldségeket egy magas lábasba tesszük, és puhára  fõzzük a sóval,borssal,babérlevéllel.
Ezután kézi turmixszal összetrumixszoljuk.
Összekeverjük a meglangyosított mézet és mustárt, piros paprikát, kukorica keményítõt, majd hozzákeverjük az összeturmixszolt zöldségekhez.

Õz pörkölt

2kg õz hús
1 kis fej vöröshagyma
1 nagy póréhagyma
4nagy paprika
4 paradicsom
ízlés szerint só, bors, piros paprika

Felkockázzuk a húst, a zöldségeket pedig nagyon apróra aprítjuk. Egy nagy lábasba tesszük a húst, majd arra rétegezzük a zöldségeket: elõször a vöröshagymát, majd a póréhagymát, paprikát és végül a paradicsomot. Megszórjuk ízlésünknek megfelelõ sóval, borssal és piros paprikával. Alacsony lángon, fedõvel a tetején hagyjuk fõni, amíg a hús megpuhul (kb. 2 óra), néha megkevergetve és megrázva az edényt. 


Gombamártás

1póréhagyma
 35 dkg gomb
1 evõkanál kacsazsír
1 paprika
1tk pirospaprika
1 evõkanál  kukorica keményítõ
 1dl kókusztej
ízlés szerint só, bors
1 csokor petrezselyemzöld

Az aprított póréhagymát és paprikát a kacsazsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a vékony szeltekre vágott gombát és puhára dinszteljük. Egy bögrében összekeverjük a kókusztejet, sót, borsot, piros paprikát és kukorica keményítõt, majd ráöntjük a már puhára fõtt gombára, kis lángon kevergetve hagyjuk besûrûsödni. Végül meghintjük petrezselyemmel.





Folytats a blogon ... pocakpanna.blogspot.com/2010/12/vadas...

sponsored links

Keres?s