Töltött pulyka gombás rizzsel
sponsored links
A fiam pulykát kért a karácsonyi vacsorára. Mert Elmo karácsonyában pulykát esznek, a Télapuban pulykát esznek, Micimackó is pulykát eszik Karácsonykor. Szóval "mindenki" pulykát eszik, akkor nekünk is azt KELL :)
Eszembe jutott az édesanyám receptes füzete, amiben ott a finom töltött pulyka recept. Egyszer próbáltuk, és akkor emlékszem furcsa volt az íze, de érdekesen finom volt. Most már nem tûnt furcsának, igaz, kihagytam a köretnek való füstölt aszalt szilvát és a paradicsomszószt, helyette alma-cékla salátát készítettem. De beírom ide az egész receptet, ha valaki esetleg így szeretné elkészíteni.
Hozzávalók:
A pulykát megmossuk, megtisztítjuk, kívül-belül megsózzuk. A vízbe áztatott, kiszorított zsemlét összekeverjük az õrölt hússal, a fõtt, összetört gesztenyével, a 2 tojással, vajjal. Sózzuk, borsózzuk, majoránnát és õrölt szerecsendiót adunk hozzá. A szalonnát szeletekre vágjuk. A pulykát megtöltjük a gesztenyés töltelékkel, cérnával összevarjuk. Befedjük a szalonnaszeletekkel, lefedve sütõben két és fél órát sütjük. Ezután levesszük a fedõt, a szalonnaszeleteket félretesszük és a pulykát pirosra sütjük, idõnként a pecsenyelével locsolgatjuk.
Egy kis vajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított gombát és a hosszú szemû rizst, felöntjük 7,5 dl sós vízzel, 20 perc alatt puhára pároljuk.
Az aszalt szilvát felöntjük a vörösborral, cukorral, fahéjjal, szegfûszeggel, citromhéjjal ízesítjük. 15 percig fõzzük.
A paradicsompürébõl, lisztbõl és a megmaradt pecsenyelébõl szószt fõzünk.
Ha kész a pulyka, aszalt szilvával, gombás rizzsel és paradicsompürével tálaljuk.
Ez az eredeti recept, de mivel aszalt szilvát nem kaptam, ezt kihagytam, és a paradicsompüré sem vonzott, helyette készült az alma-cékla saláta. De nagyon finom volt, a gesztenyés töltelék és a pulyka íze jól talál, a gombás rizs is kitûnõ.
Jó étvágyat!
Eszembe jutott az édesanyám receptes füzete, amiben ott a finom töltött pulyka recept. Egyszer próbáltuk, és akkor emlékszem furcsa volt az íze, de érdekesen finom volt. Most már nem tûnt furcsának, igaz, kihagytam a köretnek való füstölt aszalt szilvát és a paradicsomszószt, helyette alma-cékla salátát készítettem. De beírom ide az egész receptet, ha valaki esetleg így szeretné elkészíteni.
Hozzávalók:
- 1 pulyka (3-4 kg-os)
- 370 g darált hús
- 150 g szalonna
- 500 g fõtt gesztenye
- 1 zsemle
- 2 tojás
- 50 g vaj
- só, bors, majoránna, õrölt szerecsendió
- 250 g csiperke gomba
- 300 g hosszú szemû rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 30 g vaj
- 500 g füstölt aszalt szilva
- 3 dl vörösbor
- 2 ek cukor
- citromhéj, fahéj, szegfûszeg
- 20 g paradicsompüré
- 2 dkg liszt
- megmaradt pecsenyelé
A pulykát megmossuk, megtisztítjuk, kívül-belül megsózzuk. A vízbe áztatott, kiszorított zsemlét összekeverjük az õrölt hússal, a fõtt, összetört gesztenyével, a 2 tojással, vajjal. Sózzuk, borsózzuk, majoránnát és õrölt szerecsendiót adunk hozzá. A szalonnát szeletekre vágjuk. A pulykát megtöltjük a gesztenyés töltelékkel, cérnával összevarjuk. Befedjük a szalonnaszeletekkel, lefedve sütõben két és fél órát sütjük. Ezután levesszük a fedõt, a szalonnaszeleteket félretesszük és a pulykát pirosra sütjük, idõnként a pecsenyelével locsolgatjuk.
Egy kis vajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított gombát és a hosszú szemû rizst, felöntjük 7,5 dl sós vízzel, 20 perc alatt puhára pároljuk.
Az aszalt szilvát felöntjük a vörösborral, cukorral, fahéjjal, szegfûszeggel, citromhéjjal ízesítjük. 15 percig fõzzük.
A paradicsompürébõl, lisztbõl és a megmaradt pecsenyelébõl szószt fõzünk.
Ha kész a pulyka, aszalt szilvával, gombás rizzsel és paradicsompürével tálaljuk.
Ez az eredeti recept, de mivel aszalt szilvát nem kaptam, ezt kihagytam, és a paradicsompüré sem vonzott, helyette készült az alma-cékla saláta. De nagyon finom volt, a gesztenyés töltelék és a pulyka íze jól talál, a gombás rizs is kitûnõ.
Jó étvágyat!