Útravaló

2009-04-08

sponsored links

Az egyik barátom ma délután utazik haza Húsvétra. Van egy óriási akváriuma, amit ilyenkor mi szoktunk gondozni, a halacskákat pedig etetjük. Tegnap este Fiú mondta, hogy a barát (és egyben szomszéd is) ma dél körül jön át a kulcsokkal. Én meg gondoltam, meglepem.

Már több, mint két éve annak, hogy egy házibulit az utolsó pillanatban említettek. Így nem nagyon volt idõm semmi macerással elõrukkolni, csak valami egyszerûvel, ami pillanatok alatt megvan és nem is igényel különösebb odafigyelést. Mentõövkét jutott eszembe Jack barátom, a Flapjack. Kicsit szégyenkezve állítottam be a többiekhez, de nem várt sikert arattam a mûvemmel. Legjobban a szomszédunknak ízlett, ezt még utána hetekig hangoztatta.

Ez egy tipikusan angol, zabpehely alapú sütemény, de inkább a mûzliszelethez hasonlít. Viszont csak külalakban, mert ebben az édességben a gabonán kívül szinte csak cukor van. Nem egy fogyókúrás nasi, de ha készítem, még én sem tudok lemondani róla. Utána aztán rendszerint jön a "szánom-bánom", de a maga egyszerûségével és isteni karamellízével valósággal ellenállhatatlan.

A receptet számtalan módon lehet variálni, én most ide csak az alapot fogom leírni. Az üzletekben is kapható legalább 10 féle ízesítéssel. Az én változatom egyébként egy gyerekeknek íródott szakácskönyvbõl való, aminek sajnos sem a címére sem pedig a szerzõjére nem emlékszem. De még annak idején, mikor azzal az angol családdal laktam, kimentettem (kimásoltam) a receptet, hogy a jövõben is  bármikor el tudjam készíteni a Flapjack-et.

 

Hozzávalók:

175g margarin

175g barna cukor (a recept a Demerara-t javasolja)

2 ek golden syrup (cukorszirup)

300 g kisszemû zabpehely

 

A margarint a sziruppal és a cukorral lassú tûzön összeolvasztottam, majd hozzákevertem a zabpelyhet. Sütõpapírral bélelt tepsibe nyomkodtam a masszát (úgy két centi magas legyen és az sem baj, ha nem tölti ki a formát, mert nem folyik szét a keverék), majd forró sütõbe tettem tíz percre. Utána még mérsékelt lángon további fél órát  sült.

Kihûtve élesebb késsel ajánlom szeletelni, mert mert eléggé morzsálódik

Tudom, hogy ez minimum Update 3-as kategória, de egyszerûen említést kellett tennem róla:)


Folytats a blogon ... sutieshusi.freeblog.hu/archives/2009/...

sponsored links

Keres?s