Újjáéledés muszakával
sponsored links
Nagyon régen írtam ide utoljára, szerintem már rég nem is jár erre senki. Nem felejtettem el, nem is untam meg, csak elég nehéz idõszak van mögöttem. Fõzni azért fõzök, és eddig is fõztem, szóval, anyagból nincs hiány, inkább csak idõbõl, de majd igyekszem erre is szakítani. Jöjjön elõször a muszaka, amit eszemben sem volt csinálni, amíg a zöldséges fel nem hívta a figyelmem két hatalmas és gyönyörûséges padlizsánra. Onnantól már nagyon is eszemben volt.
Hozzávalók:
(6 személyre)
1/2 kg darált hús, eredetileg bárány, de nekem most vegyes sertés-marha volt itthon (1000 kcal)
2 nagy fej hagyma (kb. 15 dkg = 60 kcal)
2 gerezd fokhagyma (~10 kcal)
1 dl vörösbor (80 kcal)
1 evõkanál olaj (90 kcal)
1/2 kg krumpli (nekem ez 6 nagyobb volt) (450 kcal)
1/2 kg padlizsán (ez volt a két hatalmas darab) (135 kcal)
1/2 kg paradicsom (115 kcal)
5 dkg reszelt sajt (190 kcal)
só, õrölt bors, fahéj, oregano, bazsalikom, kakukkfû
a két adagnyi besamelhez:
10 dkg vaj (740 kcal)
10 dkg liszt (368 kcal)
6 dl tej (360 kcal)
só, bors, fehérbors, szerecsendió
Elkészítés:
Elsõ lépésként odateszem a krumplit fõni, héjában. Amíg a krumpli fõ, a padlizsánt felkarikázom, és kevés vízen megpárolom, így nagyjából húsz perc alatt használhatóvá válik. Régebben próbálkoztam úgy is, hogy nyersen rétegeztem a tálba, de úgy kb. két óra kellett hozzá, hogy ehetõvé váljon, szóval nem volt túl idõtakarékos a módszer. Lehet, hogy legközelebb kevés olajon fogom megpirítani, aztán majd meglátom, melyik variáció az üdvözítõ. Szóval, amíg a zöldségek fõnek, a hagymát felaprítom, egy evõkanál olajon megdinsztelem, majd hozzáteszem a sóval, borssal, oreganóval, bazsalikommal, kakukkfûvel, egy mokkáskanál fahéjjal és egy gerezd összepréselt fokhagymával ízesített darált húst, és egy deci vörösborral lassan összepárolom.
Aztán, ahogy lesz egy szabad kezem, a paradicsomot felkarikázom, ugyanazokkal a fûszerekkel, amiket a húshoz is használtam, megszórom, belenyomom másik gerezd fokhagymát, és picit összefõzöm.
Ezután elkészítem a két adag besamelt, majd a különbözõ hozzávalókat egy jénai tálba halmozom. Elõször a meghámozott, felkarikázott krumpliból egy réteget, amit kissé megsózok-borzozok, aztán a fele darált húst, rá a paradicsomból egy adagot, arra a padlizsánt, végül egy kis besamelt, majd az egész mûveletet megismétlem. Az én jénaimban pont úgy tudom elosztani, hogy két réteg jut mindenbõl. A végén rászórok egy kis reszelt sajtot, bedugom az elõmelegített sütõbe, és nagyjából fél óra alatt összesütöm. Hat tisztességes adag lesz belõle.
Elkészítési idõ: kb. 1,5 óra
Egy adag energiatartalma: 600 kcal (összesen: 3598 kcal)