Ötfûszeres szilvasörbet

2009-11-01

sponsored links

Legyen a Vegéthó végére desszert is, de ez a pofonegyszerûen elkészíthetõ, izgalmas sörbet egy elegáns vacsorán is megállná a helyét két fõétel között pihentetõ, frissítõ elválasztó fogásként. Nemcsak ezért készítettem cukor nélkül, a szilvát elég édesnek tartom hozzá, pláne rövid fõzéssel-párolással koncentrálva az ízét.
Nem is tudom, sörbet-e ez így, hiszen az a definíció szerint gyümölcsbõl és cukorszirupból készül, én meg a cukrot kihagytam. Ezzel viszont némi technológiai veszteség ért: cukor nélkül nem lesz igazán lágy, jobb fagylaltgépben fagyasztani és azonnal elfogyasztani, a további hûtéssel illetve formában, keverés nélkül kõkeményre vagy.
Az ötfûszer megismerkedésünk után rögtön kedvenccé vált, legjobban a szecsuáni bors hatása tetszik benne. A szilvával nagyon jól harmonizál, lesz még nálam ötfûszeres forró szilvaszósz is omlós-morzsás sütemény mellé.



Ötfûszeres szilvasörbet

1/2 kg szilva
1/2-1 kávéskanál kínai ötfûszer

A szilvát megmosom,félbevágom, kimagozom. Fûszerezem és vastag talpú lábosban, alacsony lángon, óvatosan a saját levében megpárolom. Ha már puha, botmixerrel áttöröm, lehûtöm.
Fagylaltgépben kikeverem.

Folytats a blogon ... rossamela.blogspot.com/2009/10/otfusz...

sponsored links

Keres?s