Örmény petrezselyemsaláta (Tabouleh)

2008-10-09

sponsored links

A libanoniak híres, friss petrezselyemsalátáját, a tabbouleh-t szerintem mindenki ismeri, aki kicsit is jártas a Közel-Kelet országainak konyháiban. Ez a saláta aztán számtalan variációban megtalálható a szomszédos, sõt még a kaukázusi országokban is és nálunk, itt Közép-Európában is igencsak népszerû. 

               Örmény petrezselyemsaláta - Tabouleh

Hogy mi is a tabouleh?
Ez a rendkívül friss saláta fõként aprított petrezselyembõl áll, és amelyhez fõként az arab konyhákból ismert búzatöretet, bulgurt adnak, bár néha elõfordul kuszkusszal is.
A bulgur és a kuszkusz az arab konyha egyik alapja - nincs is nap, hogy valamelyik ne kerülne az asztalra. Mindkettõt három õrlési fokban használják, nálunk azonban többnyire csak egyfajtát lehet kapni, általában a közepes szemcsefinomságút. Akinek van gabonamalma, az megpróbálhatja tovább õrölni. Ezek között annyi a különbség, hogy a durvábbszemût tovább kell áztatni, hogy megpuhuljon.
Azt viszont sajnálom, hogy még az igen színvonalas(nak mondott) szakácskönyvek alapján is rendre egy másik verzió terjedt el. Azt azért mégsem mondhatom, hogy tessék elmenni Libanonba, Török- vagy Örményországba, és tessék kipróbálni az eredeti tabouleh-t!:-) Ahogy a neve is mutatja, a tabouleh tömény, frissítõ petrezselyem, csak néhol bukkan fel benne néhány szem bulgur, pár darab, körömnyi kockára felvágott paradicsom, esetleg uborka. És így a legfinomabb!
Bár az is lehet, hogy mi valamit csupán rosszul értelmezünk, mert a receptekben megadott egy csokor petrezselyem is lehet egy nyiszlett, véknya maroknyi, meg egy kazalnyi bokor is, nem?:-) Azokban az országokban, ahol a petrezselyem a mindennapi étkezés velejárója és ahol úgy használják, akár a rucolát nálunk, ott hatalmas csokrokban árusítják a piacon. Lemértem egy ilyen (kisebb) csokrot, és biza az majdnem húsz dekát nyomott:-):

              

A különbözõ népek konyháiban készült tabouleh épp csak a hozzávalók arányaiban tér el egymástól. Van, ahol apróbbszemû bulgurt használnak, van, ahol paradicsom is megy bele, de mentát szinte mindig tartalmaz.
Ebben az örmény verzióban paradicsompüré is van, ettõl az alatta lévõ, kevés mártás is sûrûbb lesz, és örmény szokás szerint mókásan salátalevélkékbe lehet tekerni. A fonetikus átírás miatt a neve lehet kár tabulé is.

Mások így:
Akik a több-bulguros változatot:
Tabulé (Taboulet, Tabouleh) (Livingkitchen) 
Tabouleh - bulgursaláta (Tomakonyha)
Tabbouleh (Kicsivú)
Tabbouleh (Starfokker)
Tabbouleh (Ízbolygó)
Tabbouleh (Nosalty)
Majdnem tabbouleh (Juc)
Tabbouleh (Libanoni bulgursaláta) (Marmalade)
Tabbouleh (Borsa)
Török kisir, ami tényleg több bulgurral készül (Chili&Vanília)

Akik a petrezselymesebb, autentikus változatot:
Libanoni tabbouleh és török kisir (Chili&Vanília) 
Tabbouleh (Culinaris)
Tabouleh (Palócprovence)

                         
Örmény petrezselyemsaláta bulgurral
(Tabouleh)

50 g bulgur (kb. 4 ek)
70-80 ml alaplé vagy forró víz
? ek olívaolaj
100 g petrezselyem (kb. 2 átlagos magyar csokornyi)
15 g menta (? kis csokornyi)
6 szál újhagyma
1 db salotta
1 db fürtös paradicsom (húsos fajta)
2 ek olívaolaj
2 ek sûrített paradicsom
1 ? - 2 ek citromlé, frissen facsarva
1 mk só
bors, frissen õrölve
Kiegészítésképpen beletehetjük még:
1 db hegyes, csípõs paprika (elhagyható)
? db fürtös uborka (elhagyható)
A tálaláshoz
1 fej római saláta (vagy fejessaláta belsõ salátaszíve)


A bulgurt egy tálkába teszem és a mennyiségénél egy kanállal több, forrásban lévõ vízzel leöntöm, picit sózom, beleteszek egy fél kanál olajat, megkeverem és lefedve állni hagyom legalább egy fél órára. Ennyi idõ alatt puhára duzzad, fõzni nem szükséges.
A petrezselymet megmosom, kicsapkodom belõle a nedvességet, majd éles késsel egészen apró darabokra vágom. Ugyanígy teszek a mentával is és az egészet egy nagy tálba gyûjtöm. 
Az újhagymát vékony karikára, a salottát hajszálvékony félszeletekre, a paradicsomot apró kockákra vágom, összevegyítem a zöldekkel.
Egyes helyeken egy kisebb csípõs paprikát és ropogós uborkát is tesznek bele, mindegyiket apró kockára vágva, de ebben az esetben a petrezselymet növeljük meg még egy maréknyival, mindenképpen abból legyen a legtöbb! (Uborkából azt a ropogós, húsosabb, fürtös fajtát.)
A paradicsompürét elkeverem az olajjal, sózom, borsozom, belekeverem a citromlevet és az egészet a petrezselyem alá keverem. Az idõközben megpuhult bulgurt kézzel elmorzsolva beleteszem a salátába.
Ha szükséges, a tabouleh-t kikerekítem még sóval és citromlével.
A római saláta leveleit leszedem, megmosom, leszárítom és egy tálra körbe lefektetem, a tabouleh-t pedig a közepébe halmozom.

Az örmények egy másik tálalási módszert is kedvelnek, ez nekem is nagyon tetszik, egy elõételes tálon pedig szuper jól mutat:
A saláta leveleit leszedjük, a végén a kemény torzsát kivágjuk és egy kanálka tabouleh-t ráhalmozva óvatosan feltekerjük, akárcsak egy vastag szivart. A tekercseket egy tálra fektetjük. Ha szétesnének, akkor egy metélõhagyma szálával össze is lehet kötözni. Vannak helyek, ahol a tekercseket kézbe véve sûrû joghurtba mártogatják. Ehhez a módszerhez a saláta belsõ, zsenge, még jól formálható leveleit érdemes használni.
2 személyre /

Az Armenia és az örménykedvelõ L., kis barátosném jóvoltából


Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s