Édes falatkák

2010-02-22

sponsored links

A hétvégén úgy adódott, hogy vidéki munkára kellett mennem. Imádom a munkámat, jöhet rengeteg belõle, de ez a szombati egy nagyon kellemetlen ügynek a lezárása volt, így kb a hátam közepére kívántam az egészet. El is határoztam, hogy ezzel a részével nem foglalkozom, és egy szemet-szájat gyönyörködtetõ sütivel fogom feldobni az utunkat és magunkat. El is készítettem kora reggel, betettem párat egy kis dobozba, és csak arra vártam, hogy a legelsõ normálisabb kávézóban megállhassunk, és elfogyasszuk ezeket a kis finomságokat. És a dolog bevált, a kávé-süti után még a nap is kisütött, visszatért az életkedvünk és minden nagyon jól alakult! És akkor a recept:

kb 25 darabhoz
tészta
30 dkg teljes õrlésû búzaliszt (jó minõségû bio liszt)
10 dkg hideg vaj
7 dkg nádcukor
1 tojás
kb fél dl tej
+ 3 dkg nádcukor és fahéj a nyújtáshoz

töltelék
20 dkg mascarpone
1 dl sûrû joghurt
6 dkg nádcukor
1 bio citrom reszelt héja
25 db nagyszemû kékáfonya

Édes omlós tésztát készítek: a lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a cukrot és a tojást, majd annyi tejet adok hozzá, hogy lágy, de még nyújtható tésztát kapjak. Összegyúrom, majd 15 percre hûtõbe teszem.
Addig elkészítem a krémet, ami roppant egyszerû: összekeverem a mascarponét a joghurttal és a cukorral, belereszelem a citrom héját, elkeverem és hidegre teszem. Az áfonyát megmosom (ha fagyasztott, akkor meleg helyen kiengedem).
15 perc pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, minél vékonyabbra. Az utolsó nyújtás elõtt a deszkára szórom a fahéjjal elkevert nádcukrot, és a tésztát jól belenyomva kinyújtom. Az a legjobb, ha sikerül 3mm-resre, márcsak azért is, hogy jó ropogós legyen a sütink. Ha ez megvan, megfordítom a tésztát, hogy a cukros fele legyen felül, majd virágformával kiszúrom, és tepsibe helyezem õket. 180 fokon kb 15 percig sütöm. Nagyon kell figyelni, mert könnyen odaég. Viszont ha nem sül meg rendesen, nem lesz ropogós.  Ebbõl a mennyiségbõl 2 tepsinyi virágsütim lett, kb 50 darab. Krém nélkül is nagyon finom tea- vagy kávésüti.

Folytats a blogon ... labdarozsa.blogspot.com/2010/02/edes-...

sponsored links

Keres?s