Ágyas burgonya
sponsored links
Tudom, kicsit elhanyagoltam mostanában a blogomat, de eljött a hétvége, és végre volt idõm kicsit sürgölõdni-forgolóni a konyhában is. Elõször egy süteményt akartam elkészíteni (Ági szelet :) ) , de végül mivel nem volt itthon semmi ebédre való , ezért inkább egy fõételszerû fogást választottam.
Az ágyas burgonya egy eléggé egyszerûen elkészíthetõ, laktató étel, lássuk hát a hozzávalókat:
-4 darab közepes krumpli
-4 tojássárgája
-1 teáskanálnyi vaj vagy margarin
-10 dkg trappista sajt (bármilyen reszelhetõ sajt megfelel)
-fûszerek (só, bors, oregano, majoranna, bazsalikom, fûszerkeverékek, ízlés szerint bármit használhatunk)
-ha van otthon, akkor bacon vagy sonka, de ez elhagyható (húsimádó vagyok, nálam kötelezõ volt J)
-egy doboz tejföl
A recept:
Kezdésnek egy közepes lábasban felteszünk fõni annyi vizet, ami ellepi a krumplinkat. Kb. 40 perc alatt fõnek meg, de egy villával beleszúrva megállapíthatjuk, hogy készen vannak-e: ha könnyen át tudjuk szúrni, akkor már vehetjük is ki õket! Tegyük õket egy tányérra, és várjuk meg míg kihül. Erre egyébként csak azért van szükség, mert nagyon könnyen megégethetjük vele a kezünket . Amíg erre várunk, reszeljük le a sajtot és szeleteljünk 4 kis csíkot a baconbõl.
Miután már tudunk dolgozni a krumplival, pucoljuk meg õket, és egy kiskanállal próbáljunk kivájni belõle egy akkora lyukat, amibe belefér egy tojássárgája. Ha egy kicsit kisebb lesz a hely, az sem baj, mert ha friss a tojásunk, akkor a sárgája egyben marad, és nem folyik ki(ebbõl lehet megállapítani, hogy romlott-e a tojás). Vigyázva kell dolgoznunk, mert a krumpli könnyen megrepedhet. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a vaj, vagy margarin, amivel ki kell kenni a krumplik belsejét. Ezután jöhet a fûszerezés. Én nem sajnáltam egyiket ízesítõt sem, bõven szórtam mindenbõl, de a legfontosabb talán a só, mivel anélkül nagyon ízetlen lesz az ételünk!
Következik a tojás. Vegyünk elõ egy poharat, abba mehet a fehérje, a sárgája meg egybõl a kis mélyedésbe. Erre tegyünk egy szeret szalonnát vagy sonkát, és végül a reszelt sajtot. Minél több, annál jobb!!
Elõmelegített sütõben kell sütni addig, amíg a sajt meg nem pirul kicsit, de ha valaki a lágy tojást jobban szereti, akkor hamarabb is kiveheti. Én kb. 30 perc alatt sütöttem készre, 200 fokon.
Mivel már nagyon éhes voltam, amíg pirult a sajt, addig csináltam egy kis krumplipürét a kivájt maradékból, hozzákevertem a reszelt sajt kimaradt részét és egy kis tejet. Tökéletes elõétel az ágyas burgonya elõtt! J Ja és ne feledkezzünk meg a 4 tojásfehéjérõl sem: felverve egy kis cukorral nagyon finom desszert lehet belõlük!! De errõl majd a ?H? betûnél visszatérek?
Összességében meg kell állapítanom, hogy ez az ételem sokkal jobban sikerült, mint az elõzõ muffin! Laktató, finom és olcsó is, szóval csak ajánlani tudom. Azt még hozzá tenném, hogy nekem ugyan elég volt 2 krumpli, de egy megtermett férfiembernek simán csinálhatunk négyet is! El fog fogyni!
Kedves Olvasók: Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idõ: 90 perc
Ár: kb. 450Ft
Nehézség: Könnyû