Áfonyás mangóchutney

2008-08-24

sponsored links


Ez a chutney, ami színre bíborvörös az áfonyától, nyoma sincs benne a mangó sárgájának, alkalmas lehet a kezdõk óvatos chutney-hoz szoktatására. Fûszerezése ugyanis visszafogott, íze inkább édeskés, az áfonyalekvárra emlékeztet, az európai ízlésnek sem nagyon szokatlan. Finom kísérõje lehet sajtoknak vagy grillezett húsoknak, pecsenyéknek.

 

Hozzávalók kb. 5 deciliterhez:


1 mangó
20 dkg friss áfonya
5 dkg mazsola
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés olaj
1 tk. kis kockára vágott friss gyömbér
1 lime leve és reszelt héja
1 tk. koriandermag mozsárban megtörve
1 kis darab fahéj
10 dkg barna cukor (nádcukor)
3 ek. almaecet
1 tk. só
 
A mangót megmossuk, meghámozzuk, egy éles késsel a gyümölcshúst levágjuk a magról és falatnyi kockákra vágjuk. Az áfonyákat kiválogatjuk, az esetleges romlott szemeket kidobjuk, a többit megmossuk, lecsepegtetjük. A hagymákat felaprítjuk, a gyömbért is meghámozzuk és pici kockákra vágjuk.
Ezek után fogunk egy nagy fazekat és kevés olajat hevítve benne elõször beleszórjuk a koriandert meg a fahéjat és addig hevítjük, míg illatozni nem kezd (közben kevergessük). Utána mehet bele a kétféle hagyma meg a gyömbér, ezeket is kevergetve üvegesre pároljuk. Ezek után minden további hozzávalót belezuttyintunk, jól elkeverjük és kis lángon, fedõ alatt felforraljuk, majd addig fõzzük, míg láthatóan összeesik, a mangó megpuhul, lekvárszerû, de még darabos lesz (kb. 25-30 perc).
Ha nem fogyasztjuk el frissen, akkor forrón steril üvegekbe töltjük, lezárjuk és gyorsan a fedelükre állítjuk az üvegeket. Én 1 órán át hagytam így õket, utána mentek a kamrapolcra.
Ebbõl a mennyiségbõl 2 kis üveg chutney lesz.
Ha csípõs chutneyt szeretnénk, tegyünk bele 1 chilipaprikát felaprítva vagy fél mokkáskanál chilipelyhet.


Hans Gerlach receptje nyomán.


Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s