Zöldségkrémleves sült gombával

2010-02-19

sponsored links

Krémlevest gyakorlatilag csak hétköznapokon tudok fõzni, akkor is kizárólag azokon a napokon, amikor Kiscincin nincs itthon. Valószínûleg a különféle pürék, amiket a kezdetekben fõztem neki és imádott, és tömött magába, egyszerre csak túl sok lett neki. Mintha elvágták volna, egyik nap még megette, onnantól kezdve pedig csak a darabos étel jöhetett szóba, mert õ már nagy. És ez azóta is így van. Pedig ezt a mûfajt is imádom, fõleg azért, mert amellett, hogy csupa zöldség, gyorsan, egyszerûen és végeláthatatlan verzióban el lehet készíteni. Ez a mai is egy finomra sikeredett változat lett.

3-4 személyre
1 jó nagy krumpli
1 kis zeller fele
1 közepes sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
3 dkg vaj
3 ek olívaolaj
1 tk szárított majoranna (ha van friss, az jobb)
fél dl tej (vagy tejszín)
szerecsendió
5 gomba
1 kis zöld chili
2 fokhagyma
petrezselyemzöld
bors
2 szelet kenyér

A vöröshagymát 2 dkg vajon és 2 ek olívaolajon megdinsztelem, majd a nagyobb darabokra vágott zellert, répát és krumplit hozzáadom és kb 5 percig pirítom (addig, amíg a krumpli kezd szépen leragadni az edény aljára). Ekkor felengedem vízzel, sózom, és majorannával fûszerezem. 20-25 perc alatt puhára fõzöm.
Közben nagyon vékonyra felszeletelem a gombát és a maradék vaj-olaj keveréken el kezdem sütni. Hozzáadom a felszeletelt fokhagymákat és az apróra vágott zöld chilit. Sózom, és készre sütöm (kb 5 perc).
A kenyereket apró kockákra vágom és pár percre sütõbe, vagy grillbe teszem õket, amíg megpirulnak. Érdemes odafigyelni, mert rettentõ könnyen el lehet õket füstölni (én 3-ból kétszer járok így).
A levest botmixerrel pürésítem. Tejet öntök hozzá, és ha esetleg még mindig túl sûrû lenne, akkor vízzel hígítom. Kóstolom, ha szükséges, sózom és egy lehelletnyi reszelt szerecsendiót adok hozzá. Ha fellforrt, már tálalhatom is. Tányérba szedem a levest, a tetejére halmozom a sült gombákat, friss petrezselyemmel és frissen õrölt borssal megszórom, és kis tálkában mellé helyezem a pirított kenyérkockákat. Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... labdarozsa.blogspot.com/2010/02/zolds...

sponsored links

Keres?s