Zöldséges csicseriborsó vajas fánkkal

2010-03-13

sponsored links

Ezt az egytálételt talán azok is szívesen elfogyasztják, akik nem kifejezetten rajonganak a sok-zöldséges ételért. A viszonylag hosszú fõzés, és végül a magas hõmérsékletû sütés remekül eggyé olvasztja az izeket, a puha, lágy enyhén szaftos zöldségek szinte elolvadnak az ember szájában és mindehhez remek kiegészítõ a frissen sült vajas fánk. Errõl többet nem is akarok írni, íme a recept. Érdemes rászánni az idõt, ami zöldségpucolással egybevéve kb 2 óra.

3-4 személyre
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 közepes sárgarépa
1 nagy  édeskömény
20 dkg csicseriborsó (száraz súly)
1,5 dl paradicsomsûrítmény vagy 3-4 nagyobb paradicsom
1 cukkini
15 dkg zöldbab
borsikafû
majoranna

petrezselyem
piros chili

vajas fánk
15 dkg teljes õrlésû liszt
10 dkg fehér liszt
1 tk sütõpor
1 tk szódabikarbóna

10 dkg vaj
1 dl tej vagy joghurt
petrezselyem

Az éjszakára beáztatott csicseriborsót megfõzöm. Pár napja azt hallottam, ha a fõzõvízbe szódabikarbónát rakunk, akkor lerövidül a fõzési idõ. Ez nekem most nem jutott eszembe, szóval még nem próbáltam, de legközelebb ki fogom.
Lassú tûzön, olívaolajon pirítom a durvára vágott vöröshagymát 4-5 percig, beleteszem a szeletelt fokhagymát, sárgarépát és az édesköményt. Tovább pirítom kb 10 percig, idõnként megkevergetem. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadom a megfõtt csicseriborsót, a paradicsom sûrítményt (vagy a héj nélküli paradicsomszeleteket), a borsikafüvet és a majorannát. 35-40 percig fõzöm kis lángon, majd sózom és beleteszem a zöldbabot és a szeletelt cukkinit. Még 25-30 percig rotyogtatom, ha szükséges vizet öntök hozzá, idõnként megkevergetem.
Közben  elkészítem a vajas fánkokat: összekeverem a liszteket a sütõporral, szódabikarbónával, sóval, az apróra vágott petrezselyemmel, belemorzsolom a vajat, majd a joghurttal vagy tejjel összegyúrom a tésztát. Lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtom és 5-6 cm átmérõjû kerek formával kiszúrom, tetejét késsel berácsozom.
A valamivel több mint egy órás fõzés után a ragut átöntöm egy nagy öntöttvas serpenyõbe. A lényeg, hogy viszonylag sûrû legyen a ragunk, amit még kb 1 dl vízzel hígítok. Ez azért is fontos, mert valamennyi folyadékot a fánk is elszív, és a 200 fokon való sütés szintén rendesen párologtat, szóval, nehogy leégjen a sütés alatt. Ugyanakkor az se jó, ha túl sok a folyadék, mert akkor elázik a fánk. A lényeg, hogy olyan sûrûségû legyen a ragunk, hogy a tetején megálljon a fánk, és ne süllyedjen el. A kiszaggatott fánkokat a ragu tetején szépen elrendezem, majd 20 perc alatt 200 fokon készre sütöm. Ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzölddel és friss piros chilivel megszórva forrón tálalom. Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... labdarozsa.blogspot.com/2010/03/zolds...

sponsored links

Keres?s