Zöld paradicsom-chutney

2008-09-17

sponsored links

Tegnap kiugrottam a piacra és elégedetten konstatáltam, hogy több helyen is kínáltak zöld paradicsomot. Ezek szerint még aktuális ez a chutney, amit néhány hete készítettem a Der Feinschmecker magazin Tomaten special különszáma alapján. Most, hogy kicsit körülnéztem a neten is, látom, hogy almát is tehettem volna bele, lehet, hogy megér még egy menetet a dolog. De így is szívesen esszük, nem túl autentikusan ? sajtok mellé. Mert hasonlóan az áfonyás mangóchutney-hoz, ez is szintén remek kísérõje a sajttálaknak.

 

Hozzávalók kb. 1 literhez:

25 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
néhány ek. olívaolaj
1 dkg finomra aprított friss gyömbér
2 kis darab fahéj
2 csillagánizs
2 fekete kardamom
1 tk. koriandermag
1 ek. barna mustármag
1 ek. sárga mustármag
2 több helyen megszurkált chilipaprika (opcionális)

1 kg zöld paradicsom
1 dl bodzaecet (fehérborecet)
1/2 lime leve
20 dkg barna nádcukor
1 tk. só
4 dkg mazsola


A hagymákat megtisztítottam, apróra vágtam, a paradicsomokat kisebb kockákra vágtam.
Egy nagyobb fazékban felhevítettem az olajat, megpirítottam benne a hagymákat (a fokhagymát kicsit késõbb dobtam rá), majd a fûszereket is hozzáadtam és addig kevergettem, míg illatozni nem kezdtek. Ekkor minden további hozzávalót, azaz a paradicsomkockákat, a mazsolát, az ecetet, a cukrot, a sót és a lime levét beleraktam, jól összeforgattam és kb. fél órát fõztem néha megkeverve. Utána még forrón sterilizált üvegekbe öntöttem, az üvegeket lezártam, majd a fedelükre állítottam õket és kb. 1 órán át úgy hagytam. Utána mentek a kamrapolcra.


Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s