Zsírunk és nevetünk

2009-12-16

sponsored links

Na kérem, túl vagyunk egy igazi konyhai nagydobáson!:-)
Valószínûsítem, hogy ez csak Nekünk jelentett nagy kihívást.
Még jó hogy, hiszen most csináltuk elõször, és hát nem is lett tökéletes, de azért nagyon-nagyon finom.

Amirõl szó van, az a csirkemájas zsír. Vagyis libazsírban megsütött darabolt csirkemáj némi hagymával, amit aztán jól kifagyasztva reggelire, vacsorára finom friss kenyérre kenve, mindenféle zöldségekkel megeszünk.

Nekünk ez tényleg nagy dolog volt. Hiszen mégis csak a zsírról beszélünk, amit általában csak messzirõl csodálunk, mert nem soroljuk az igazán egészséges alapanyagok közé, de azért titkon vágyakozunk utána.:-)

A dolog szépséghibája különben az lett, hogy a máj és zsír aránya nagyon a zsír felé tolódott.
Ezt úgy sikerült (már ha ez siker...) elérnünk, hogy a kb. 35 dkg csirkemájat fél kg libazsírban sütöttük meg. Ennyi májhoz ennyi zsír nagyon sok. Perzse ez is ízlés kérdése, de mi nem ilyen eredményre törekedtünk, hanem az aranymetszéshez hasonlóan tökéletes máj-zsír arányra.

Végül aztán azt találtuk ki, hogy kifagyasztás után leszedünk néhány centi zsírréteget és azt elhasználjuk valami másra.

A valami más a Pffeferkuchen lett, amit a "Fûszer és Lélek" zsidó szakácskönyvbõl sütöttem meg. Igaz, csak fél adagot, de az is mesés lett.

Íme a recept a teljes mennyiségekkel.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg libazsír
2 dl fehérbor
2 tojás + 1 a kenéshez
durvára darált fekete bors
2 kk só

A lisztet a zsírral dagasztókar segítségével összedolgozzuk, utána a tojásokat is hozzáadjuk, fellazítjuk a borral, végül fûszerezzük a sóval és a borssal (én durvára darált színes borsot használtam hozzá, nagyon finom volt vele). Két órát pihentetjuk a hûtõben, aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, azokat megsodorjuk és apró kalácsokat fonunk belõle.

A recept szerint ez 20 db kalácsra elegendõ mennyiség.

180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk és kb. egy óra alatt megsütjük. Félidõben kell megkenni a felvert tojással.

Folytats a blogon ... gazrozsa.blogspot.com/2009/12/zsirunk...

sponsored links

Keres?s