Zeller
sponsored links
Gumósan, halványan vagy metélve?
Megint egy sokoldalú zöldség: a zellert ehetjük nyersen, fõzve, párolva, sütve, fûszerolajként, fûszerecetként, ételízesítõként sóval vagy szárítva, és minden elképzelhetõ formában.
Zeller termesztése
Ma hegykõi zellert, szárzellert, és metélõ zellert ültettem. A palánták kiültetésének idõpontját elsõsorban az idõjárási viszonyok határozzák meg. Az utolsó tavaszi fagyok idõpontját kell figyelembe venni ez kb.: április második fele. Az ültetést meghatározza a fajta és a termesztési cél is, másként idõzítjük a friss fogyasztásra, másként a feldolgozásra vagy a tárolásra szánt növényt. A zellert lehet szabadföldbe is vetni, de a tápkockás palántázás biztonságosabb és idõt is nyerünk vele. A növény ültetési mélységének megválasztásakor általános szabály, hogy a növények sziklevélig, illetve a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek a földbe. A fejlõdése számára az optimális hõmérséklet 19 °C, de kelése a legjobb 26 °C körüli hõmérsékleten. Kezdetben érzékeny a hidegre, de késõbb kifejlett állapotban, gumós korban a kisebb fagyokat is elviseli (nekem a hó alatt most is van zeller és petrezselyemlevél). Az árnyékot, félárnyékot kevésbé tûri, levelei, termése megnyúlik. Sok vizet, rendszeres öntözést igényel. Tápanyagok tekintetében is eltér a sárgarépától és a petrezselyemtõl, frissen szerves trágyázott, komposzttal kiegészített talajba ültessük. Jelentõs a káliumigénye, ami tárolhatóságát, fagytûrõ képességét és betegségekkel szembeni ellenállóságát javítja.
Ma hegykõi zellert, szárzellert, és metélõ zellert ültettem. A palánták kiültetésének idõpontját elsõsorban az idõjárási viszonyok határozzák meg. Az utolsó tavaszi fagyok idõpontját kell figyelembe venni ez kb.: április második fele. Az ültetést meghatározza a fajta és a termesztési cél is, másként idõzítjük a friss fogyasztásra, másként a feldolgozásra vagy a tárolásra szánt növényt. A zellert lehet szabadföldbe is vetni, de a tápkockás palántázás biztonságosabb és idõt is nyerünk vele. A növény ültetési mélységének megválasztásakor általános szabály, hogy a növények sziklevélig, illetve a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek a földbe. A fejlõdése számára az optimális hõmérséklet 19 °C, de kelése a legjobb 26 °C körüli hõmérsékleten. Kezdetben érzékeny a hidegre, de késõbb kifejlett állapotban, gumós korban a kisebb fagyokat is elviseli (nekem a hó alatt most is van zeller és petrezselyemlevél). Az árnyékot, félárnyékot kevésbé tûri, levelei, termése megnyúlik. Sok vizet, rendszeres öntözést igényel. Tápanyagok tekintetében is eltér a sárgarépától és a petrezselyemtõl, frissen szerves trágyázott, komposzttal kiegészített talajba ültessük. Jelentõs a káliumigénye, ami tárolhatóságát, fagytûrõ képességét és betegségekkel szembeni ellenállóságát javítja.
Zeller élettani hatásai
A zeller (a petrezselyemmel együtt) azok közé a népi gyógy- és fûszernövények közé tartozik, amelyek erõs vízhajtó hatásúak. Gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertõzéseket. A zeller serkentõleg hat a vesemûködésre ezért a népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot elhajtsa. Enyhíti az ízületi gyulladást, jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra. Alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentõként, sõt idegnyugtatóként és a gyomorégés enyhítésére is. A zellerben sok a szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is alkalmazzák. A növény hatóanyagai miatt erõsíti az immunrendszert. Természetesen a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyersen fogyasztják.
Érdekesség
Az ókori görögök nagy tisztelõi voltak a zellernek. A versenyek gyõzteseit zellerlevél csokorral ajándékozták meg. A középkorban olasz földmûvesek kezdték termeszteni a vadon növõ hegyi zeller fajtát. A ma ismert zeller az európai konyhákban csak a XIX. században vált igazán ismerté, köszönhetjük a németországi kertészek nemesítésének.
Nálunk a gumós zeller a legközismertebb levelét is használjuk, de inkább gyökérgumóját dolgozzuk fel. Hámozni csak azokat a gumókat kell, amelyekrõl hosszú sikálással sem tudtuk a földszemcséket letakarítani, hiszen az illóolajat tartó sejtecskék fõleg közvetlenül a héj alatt találhatók. Rendkívüli vitamin- és kiemelkedõ vastartalma miatt pürésítve bébiételek alapanyagaként is szívesen használják.
Felhasználás:
A zellerecetet nagyanyáink még rendszeresen használták, mi már csak a tárkonyecetet ismerjük. Érdemes kipróbálni csodálatos aromája miatt.
Zöldségpástétomként kenyérre kenve étvágygerjesztõnek kiváló elõétel.
Fûszerolajként használhatjuk a különbözõ tojássalátákhoz, a Waldorf salátához, de egy egyszerû paradicsomsalátát is különlegessé tehetünk vele.
Halványító vagy szárzeller
A szárzellernek világosabb színe és enyhébb íze van a gumósnál, ráadásul hosszú szárának zsengébbek a rostjai, könnyebb darabolni és élvezetesebb fogyasztani. Felszeletelve saláták alapanyaga, kiválóan illik különbözõ sajtokhoz, például egyes kecskesajtokhoz. Az illóolajok a halványító zellernél a levélben koncentrálódnak. Étvágyfokozó, emésztést serkentõ és a néphit szerint fiatalító hatása is van. Halvány színét úgy érik el a kertészek, hogy a kiültetett palántákra papírtakarót húznak, így azok fény hiányában nem zöldülnek be, a halványító zeller húsos levelei zölden kesernyés ízûek lennének!
Angol zellerkrém leves
Hozzávalók (kb. 6 adag):
? 4 szál szárzeller (halványító zeller), karikára vágva
? 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
? 2 szál póréhagyma, karikára vágva
? 1 kg burgonya, kockára vágva
? 2 dl fõzõtejszín
? 60 g vaj
? 2 liter zöldség alaplé
Elkészítés:
Egy edényben a vajat megolvasztjuk, a vöröshagymát megpároljuk rajta. Majd rádobjuk a pórét is és kb.: 10 perc alatt készre pároljuk. Hozzáöntjük a burgonyát és a zellerszárakat, majd a zöldséglevet. Addig fõzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Ha megfõtt, akkor leturmixoljuk, közben hozzáöntjük a tejszínt is. Pár órára a hûtõbe rakjuk, hogy lehûljön, és valamilyen kenyérbõl készült krutonnal, leves gyönggyel (fõleg ahol gyerek van) tálaljuk. Jó étvágyat!
Metélõzeller
A metélõzeller levelei erõteljesebbek és zöldebbek, de csak ritkán termesztik, mert a gumós zeller leveleit is használhatjuk. A metélõzeller vitaminokban és ásványi sókban gazdag, illatos levélzetéért termesztik. Frissen a levesek, mártások, tojásételek, saláták ízesítõje és díszítõje lehet. Szárítva õrölve fontos alapanyaga a zöldfüszerkeverékeknek, a különbözõ paradicsomszósz és ketchup ízesítõinek. Javaslom azoknak, akiknek csak ablak vagy erkély áll rendelkezésre, mutatós és hasznos növény. Sok sikert hozzá!