Vörösboros, feketeribizlis ?

2009-06-22

sponsored links

Francia ribizlilikõr néven találtam ezt a receptet a Házpatika oldalon, de átkereszteltem, mert szerintem a likõrre kevéssé jellemzõ, hogy vörösborból készül. Mivel a kész ital ásványvízzel hígítandó, gondoltam rá, hogy fröccsnek nevezem, de az meg azért sántít, mert ugye fröccshöz nem nagyon adunk gyümölcsöt, legfeljebb uborkalevet? talán a szörp lenne a legmegfelelõbb, de az meg nem szokott alkoholos lenni? és hogy tényleg francia eredetû-e, azt meg már végképp nem tudom?

De legalább finom.

 


Hozzávalók:

  • 1,5 kg fekete ribizli
  • 0,75 l száraz vörösbor
  • 2 szem szegfûszeg
  • 1 darabka fahéj
  • 1 kg cukor (a recept 2 kg-ot ír, de azt túl édesnek ítéltem)

Elkészítés:

A ribizlit megmostam, leszáraztam. Egy vastag falú edényben csak úgy magában, mindenféle víz nélkül feltettem rotyogni, amíg a gyümölcs fel nem hasadt. Ekkor lehúztam a tûzrõl. Hogy még jobban ki tudjon jönni az íze, botmixerrel jól áttörtem. Beledobtam a fûszereket, felöntöttem a borral és 4 napig hideg helyen érleltem (akkor még kánikula volt, tehát a hûtõben) és mindennap kevertem rajta egyet. Mikor lejárt az érés ideje, hozzáadtam a cukrot és addig melegítettem, amíg fel nem olvadt (igazából a lé annyira savas még ilyenkor, hogy a cukor szinte melegítés nélkül felolvad). Jól elmosott, forró vízzel kiöblített üvegekbe töltöttem. Összesen 1,95 l lett, és szerény számításaim szerint 1:8-as hígítási aránnyal számolva az alkoholtartalma kb. 0,5-0,6 %.

 

Ásványvíz helyett felönthetjük tonikkal is, de csurgathatjuk fagyira is.


Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/06/21/V...

sponsored links

Keres?s