Végre töltött káposzta - durva fotókkal/nem szoptatós, apáé
sponsored links
He-he, webes címadás.
Nos a szoptatós anya mellett leledzik a ded apja is, akit fölöttébb kedvelünk, fõzünk hát az õ szája íze szerint is.
Ne senyvedjen sápatag, lanyha fûszerezésû fõzelékeken, nem ezt érdemli, hiszen tevékenyen részt vesz a ded körüli teendõk ellátásában éjjel-nappal, kivéve, amikor dolgozik, valamint visszaszolgáltatja a tisztára mosott dobozokat, ez külön érdem.
Szükség van a férfierõre, tehát mindent bele.
Leszögezem, hogy nem töltött, mert mellõzzük a káposztaleveleket, nem is hiányzik nálunk senkinek.
A darált húst magam daráltam addig, amíg jó volt a darálóm, egyrészt mert - az egészséges életmód jegyében - filézett csirkecombokat használtam, azt darálva ugye hol, másrészt jobb azt látni, mi kerül a fazékba.
Most viszont a klasszikus következik darált disznóból, megbízható hentesnél beszerezhetõ a megfelelõ minõség.
Hozzávalók:
Hagyományos füstölésû bármi, most épp oldalas, kis csülök, jófajta tarja is lehetett volna, de nem volt.
savanyú káposzta,
vöröshagyma
a töltelékhez: rizs, darált hús, só, bors, paprika, tojás, dinsztelt hagyma, zúzott fokhagyma, pirospaprika
Elõkészületek:
Megfõzöm a rizst úgy félig, kihûtöm. Apróra vágott vöröshagymát megdinsztelek kis olajon (szalonnazsíron).
A savanyú káposztát kinyomkodom (soha nem mosom át), kicsit összevágom, no nem nagyon, csak ne lógjon a szánkból szálanként, amikor esszük.
A káposztát beleteszem egy nagy mûanyag vájdlingba (van erre jobb szó?) ott összekeverem egy kevés liszttel, a karikára vágott hagymával, pirospaprikával.
A töltelékhez összekeverem a felsoroltakat, valamint (daráló hiányában) apróra vágott füstölt húst is teszek hozzá. Csínján bánjunk a sóval, ha jó a füstölt húsunk, a só el is maradhat., viszont egy kis szalonna apróra vágva nem árt meg neki.
Most jön a lényeg:
A nem kicsi lábos alját kibéleljük szalonnabõrkével, teregetünk rá egy kis füstölt húst, erre ráteszünk egy sor bekevert káposztát, megformáljuk a gombóckáinkat,( jobb napjaimon miszlikre aprított káposztába hempergetem, de ez most elmaradt) elrendezzük õket a káposztán, majd a maradék káposzta, és ahol rést látunk, oda még bedugdossuk a maradék füstölt húst.
Az egészet felöntjük vízzel, és hagyjuk fõni magában.
Tálaláskor tejfölt tehetünk rá.
Jól fagyasztható, felmelegítéskor kerüljük el a mikrót, agyonvágja az összes belefeccölt energiát, jobb egy nappal fogyasztás elõtt áttenni a hûtõbe, és láboskában melengetni.
Nem olyan régen, mikor rájöttem, hogy elromlott a darálóm, de vendégeim kiéhezve várták a vacsorát (Thelma és Peet), a filézett csirkecombokat és a füstölt húst is kézzel vagdicsáltam fel, kezdéstõl a tálalásig 3 óra sem telt el.
Nos a szoptatós anya mellett leledzik a ded apja is, akit fölöttébb kedvelünk, fõzünk hát az õ szája íze szerint is.
Ne senyvedjen sápatag, lanyha fûszerezésû fõzelékeken, nem ezt érdemli, hiszen tevékenyen részt vesz a ded körüli teendõk ellátásában éjjel-nappal, kivéve, amikor dolgozik, valamint visszaszolgáltatja a tisztára mosott dobozokat, ez külön érdem.
Szükség van a férfierõre, tehát mindent bele.
Leszögezem, hogy nem töltött, mert mellõzzük a káposztaleveleket, nem is hiányzik nálunk senkinek.
A darált húst magam daráltam addig, amíg jó volt a darálóm, egyrészt mert - az egészséges életmód jegyében - filézett csirkecombokat használtam, azt darálva ugye hol, másrészt jobb azt látni, mi kerül a fazékba.
Most viszont a klasszikus következik darált disznóból, megbízható hentesnél beszerezhetõ a megfelelõ minõség.
Hozzávalók:
Hagyományos füstölésû bármi, most épp oldalas, kis csülök, jófajta tarja is lehetett volna, de nem volt.
savanyú káposzta,
vöröshagyma
a töltelékhez: rizs, darált hús, só, bors, paprika, tojás, dinsztelt hagyma, zúzott fokhagyma, pirospaprika
Elõkészületek:
Megfõzöm a rizst úgy félig, kihûtöm. Apróra vágott vöröshagymát megdinsztelek kis olajon (szalonnazsíron).
A savanyú káposztát kinyomkodom (soha nem mosom át), kicsit összevágom, no nem nagyon, csak ne lógjon a szánkból szálanként, amikor esszük.
A káposztát beleteszem egy nagy mûanyag vájdlingba (van erre jobb szó?) ott összekeverem egy kevés liszttel, a karikára vágott hagymával, pirospaprikával.
A töltelékhez összekeverem a felsoroltakat, valamint (daráló hiányában) apróra vágott füstölt húst is teszek hozzá. Csínján bánjunk a sóval, ha jó a füstölt húsunk, a só el is maradhat., viszont egy kis szalonna apróra vágva nem árt meg neki.
Most jön a lényeg:
A nem kicsi lábos alját kibéleljük szalonnabõrkével, teregetünk rá egy kis füstölt húst, erre ráteszünk egy sor bekevert káposztát, megformáljuk a gombóckáinkat,( jobb napjaimon miszlikre aprított káposztába hempergetem, de ez most elmaradt) elrendezzük õket a káposztán, majd a maradék káposzta, és ahol rést látunk, oda még bedugdossuk a maradék füstölt húst.
Az egészet felöntjük vízzel, és hagyjuk fõni magában.
Tálaláskor tejfölt tehetünk rá.
Jól fagyasztható, felmelegítéskor kerüljük el a mikrót, agyonvágja az összes belefeccölt energiát, jobb egy nappal fogyasztás elõtt áttenni a hûtõbe, és láboskában melengetni.
Nem olyan régen, mikor rájöttem, hogy elromlott a darálóm, de vendégeim kiéhezve várták a vacsorát (Thelma és Peet), a filézett csirkecombokat és a füstölt húst is kézzel vagdicsáltam fel, kezdéstõl a tálalásig 3 óra sem telt el.