Végre fagyiszezon!

2009-04-09

sponsored links

Rengeteg dolgot köszönhetek annak hogy rátaláltam a gasztro blogokra. Kb két évvel ezelõtt történt hogy barangolva rábukkantam az elsõ blogra, onnan pedig tovább linkelve a többire. Elõször csak olvasóként, aztán már hasznosítva a sok-sok ötletet amiket itt kaptam, de a saját blogom is ezek hatására indult. És hogy ki ne maradjon a sorból, a fagyigépem is a gasztro blogoknak köszönhetem! A rengeteg ínycsiklandó fagyi recept bizony lángra lobbantott és egyszer csak kijelentettem az Úrnak, nekem bizony kell ilyen. Aztán szülinapomra lett is:))

Tavaly nyáron már ontottam a fagyikat, és alig vártam hogy megjöjjön a szezon. Megnyílt már a helyi fagyizó is, a kicsilány is egyre élesebben követeli délutánonként, így igencsak eljött az ideje hogy leporoljam és beizzítsam a gépet.

Fagyikat persze lehet gép nélkül is készíteni, nagy elõnye ennek azonban hogy a fagyás közben szétzúzza a kristályokat, így krémesebb állagú lesz a végeredmény. Azonban még géppel sem érhetõ el a fagyizókban kapható krémesség de ne felejtsük el hogy az itthoni fagyik mindenféle állományjavítók és adalékanyagok nélkül készülnek. Nem beszélve arról hogy pontosan tudjuk mi is kerül bele és a gyümölcsfagyiban biztos hogy valóban gyümölcs adja a fagyi gerincét. Ráadásul tökéletes diétás desszerteket varázsolhatunk.

Fagyikban létezik tej és víz alapú (granita, sorbet), a tej alapú lehet tojással fõzött vagy tojás nélküli, ezt nem feltétlenül kell fõzni. Én leggyakrabban a lenti joghurtos alapot készítem különbözõ ízesítéssel. Egyszerû mert nem kell fõzni - hûteni, és tojásmentes!

Rengeteg recept és bejegyzés kering fagyikkal kapcsolatban, íme egy frappánsan és alaposan rendezett gyûjtõ Mammától 

Bazsalikomos Málnafagyi (update 1)

Ez a lenti kép a frissen készültrõl, míg a fenti másnap a fagyasztóból kivéve...

1 nagy pohár natúr joghurt

1dl tejszín (elhagyható, de krémesebb lesz tõle)

25dkg málna (lehet több is... most természetesen fagyasztottból)

édesítõ (ízlés szerint)

5-6 db bazsalikom levél (lehet szárított is, de el is hagyható)

Egy korábbi posztban már említettem hogy nekem ha málna, akkor bazsalikom is. Mennyei párosítás, és erre éppen ezen fagyi készítésekor jöttem rá tavaly.

Így készült: A joghurtot, tejszínt, édesítõszert és az apróra vágott bazsalikomot összekevertem egy tálban. A málnát kiengedtem annyira hogy villával összetörtem, és beleöntöttem a joghurtos alapba. Kóstoltam, édesítettem. Fontos hogy ahogy hûl a fagyi veszít az édesség érzetébõl, ezért ilyenkor bátran lehet édesíteni, bár én szeretem ha kicsit fanyar. Ahogy kész, kiveszem a fagyasztóból a gép tálját, gyorsan összerakom és beleöntöm. Jó hidegen kell a gépbe rakni, ezért sokszor célszerû lehet kicsit még hûteni is, de mivel a joghturt, málna és a tejszín is hûtõbõl jött, nekem most mehetett rögtön a gépbe. A többi már az õ dolga, kb 35 perc alatt kész.

Ha nincs fagyigépünk akkor is készíthetõ. Összeállítás a fentiek szerint, majd egy mûanyag dobozba töltjük és berakjuk a fagyasztóba. 2 óránkét botmixerrel átkeverjük, ezt kb 3X-4X ismételjük.


Folytats a blogon ... fogyikonyha.freeblog.hu/archives/2009...

sponsored links

Keres?s