VKF XXXI. Újrahasznosítva, színesen, tarkán :)
sponsored links
Újrahasznosítva, színesen, tarkán! Ez a téma a XXXI. VKF-nek melynek Garffyka a házigazdája.
Mi idén a gyerekekkel egyedül karácsonyoztunk, nem volt idegem a nagy családi banzájhoz. Így épp annyi étel készült melyet el is fogyasztottunk. Mivel 2 hét az ünnepekrõl szólt és szünet is volt, most azt csináltam, hogy minden nap ünnepi volt, más mint, ami a szürke 7végéken.
Elkészítése:
Csirkét megtisztítom, hagymát apróra vágom. Kevés olajba a hagymát megpárolom, sózóm, borsozom. Majd jöhet bele a csirke. Adok neki egy kis kérget, rádobom a zölgégeket, fûszerezem egy kicsit hagyom, hogy a zöldségek kiengedjék a levét. Felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Mi sok szafttal szeretjük. Addig fõzõm míg a csireke megpuhzul és marad rajta szaft is. Krumpli köretet készítettem hozzá. A krumplit kockára vágom, felteszem fõni. Nem fõzõm teljesen puhára, leszürõm és vajon árforgatom. Egy kis petrezselymet teszek rás, sózom, borsom.
Elkészítés:
Mi idén a gyerekekkel egyedül karácsonyoztunk, nem volt idegem a nagy családi banzájhoz. Így épp annyi étel készült melyet el is fogyasztottunk. Mivel 2 hét az ünnepekrõl szólt és szünet is volt, most azt csináltam, hogy minden nap ünnepi volt, más mint, ami a szürke 7végéken.
Elsõ ételem Csirkepörkölt, mely nem hütõ takarítás után született, hanem mélyhütõ takarítás után.
Hozzávalók:
- csirkeszárny
- hagyma
- fûszerek
- zöldségek: kukorica, borsó, sárgarépa, de bármilyen vegyes zöldség jó
- krupli volt a köret
Elkészítése:
Csirkét megtisztítom, hagymát apróra vágom. Kevés olajba a hagymát megpárolom, sózóm, borsozom. Majd jöhet bele a csirke. Adok neki egy kis kérget, rádobom a zölgégeket, fûszerezem egy kicsit hagyom, hogy a zöldségek kiengedjék a levét. Felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Mi sok szafttal szeretjük. Addig fõzõm míg a csireke megpuhzul és marad rajta szaft is. Krumpli köretet készítettem hozzá. A krumplit kockára vágom, felteszem fõni. Nem fõzõm teljesen puhára, leszürõm és vajon árforgatom. Egy kis petrezselymet teszek rás, sózom, borsom.
Íme ez lett belõle :)
Második ételem egy ananászos desszert, fagyival.
Hozzávalók:
- cukor
- 2 db narancs
- 1 db citrom
- 1 kanál alkohol
- fagyi: bármilyen illik hozzá
- díszités: málna, megy szeder, eper valami színes gyümölcs
Elkészítés:
Az ananászt megpucolom felkarikázom. A cukrot karamellizálom, becsavarom a narancsot, az a jó ha csavaródik bele husa is. Belecsavarom a citromot is. Öntök rá egy kis alkoholt. Majd addig fõzõm amig sûrûr lesz. Majd belerakom a felkarikázott ananászt és jól megforgatom benne. Tányérra rakom. Rakok rá egy gombóc fagyit. Meglocsolom még egy kis karamellel. és díszítésként a gyümölcsöt. Nem volt most más színes csümölcsöm, ezért felkockázott ananásszal díszitettem.
Íme ilyen lett :)
Harmadik ételem egy újrahasznosításból készült. Sokat filóztam rajta, mivel nem a hûtõt takarítottam ki. Viszon átnéztem a spejt is. Majd rádöbbentem, hogy mindig elég sok mikulás csokit kapunk. Így jött az ötlet, hogy kezdjek vele valamit. A mikulás csomagba volt még zizi is. Így készült el ez a finomság.
Hozzávalok:
- mikulás csoki
- cukor
- vaj
- víz
- zizi
Elkészítése:
A csokit gõz fölé rakom. Hozzáadok egy kis cukrot, egy kis vizet. Mindkettõ mennyisége függ a csoki mennyiségétõl. Addíg fõzõm gõz felett amíg sûrû nem lesz, vagy ha áthuzok benne egy kanalat és látható lesz az edény alja. Ha elzárom alatta a gázt alatta beledobok egy kis vajat.
Egy tálcára zsírpapírt rakok, rárakom a formákat. A forma aljára zizi kerül. Ráöntök egy kis csokit. Készíthetünk táblásat is. Itt is egy tálcára zsírpapírt rakok, megszóróm zizivel és szépen rákenem a csokit. Majd hagyom meg keményedni. A táblás csoki esetében kb 2 nap kell míg szépen kockára lehet vágni.
Íme a finomság :)
Jó étvágyat hozzá! Sok sikert az elkészítéséhez!