VKF! XXXI. - Újrahasznosítva

2010-01-24

sponsored links

Talán mert fõleg kettõnkre fõzök, elég jól el szoktam találni az adagokat, nem jellemzõ a maradék a konyhámban, nekem Garffyka jól föladta a leckét: az ünnepek utáni megmaradt ételek ötletes, színes újrahasznosítását kéri. Mivel most volt egy kis bizonytalanság a karácsonyi vacsora létszámát illetõen, maradt is egy kevés a fõételbõl.
Ezt a bejegyzést szeretném felhasználni arra is, hogy naplózzam a 2009. évi karácsonyi vacsoránkat. Bár néhány év kihagyás után a nálunk hagyományos gombával töltött borban sült pontyot terveztem, csúnyán megjártam a bevásárlásnál. Ugyan az én drága jó férjem jó idõben elindult pontyot vásárolni (régen magára vette a feladatot, minden év december közepén feldobja a telefonja: halat venni), de halbolt (támogassuk a kiskereskedelmet a multik helyett) elõtt az utcán kanyargott a sor és éppen nem volt ideje végigvárni. 23-án meg már nem kaptam a szupermarketekben sem. A mélyhûtõnkben lapuló néhány szelet vadlazac mentett meg.
Sajnos nem tudtam úgy készülni a karácsonyra, ahogy szerettem volna, így a fõzésnél a legfontosabb szempont az volt, hogy gyors legyen. Sõt, a munka nagy részét lepasszoltam a férjemnek, a mi konyhánkban nem készült még olyan tökéletes ízû és selymes gombakrémleves, mint amit õ fõzött 24-én délelõtt, de csak miután elkészítette a desszertnek szánt mákos-narancsos panna cotta-t.
Ehhez képest nekem a fõétellel alig volt munkám. Nagyobb darabokra vágott téli zöldségeket ? krumpli, sárgarépa, hagyma, sütõtök ? olajjal összeforgatva tepsiben, a lazacszeleteket pedig serpenyõben sütöttem meg. Mellé mustármártást adtam, finomra vágott, vajon párolt póréhagymából, fehérborból, tejszínbõl és dijoni mustárból.
A megmaradt lazacból és zöldségbõl másnap leves lett. Ez egy újabb változata egy korábbi lazacmaradék-hasznosításnak, akkor krumplipürébõl lett tormás kruplikrémleves lazacgombócokkal.

Zöldségkrémleves kapribogyós lazacgombóccal

1 szelet (10-15 dkg) sült lazac
1 kis tojás
2 evõkanál barnarizsliszt
2 teáskanál kapribogyó
1 adag sült zöldség (krumpli, sárgarépa, hagyma, sütõtök)
1/2 liter zöldségleves
1 babérlevél
1/2 dl száraz fehérbor
1 citrom
ízlés szerint tejföl

Az apróra vágott lazacot a tojással, rizsliszttel és a borókabogyóval összedolgozom, negyedórát állni hagyom. Vizes kézzel gombócokat formálok belõle és gyöngyözve forró vízben kifõzöm.
A sült zöldségeket a zöldséglevessel leturmixolom, a babérlevéllel, a fehérborral és két szelet citrommal átforralom.
A levest a gombócokkal, ízlés szerint citromkarikával, tejföllel tálalom.
2 adag

Folytats a blogon ... rossamela.blogspot.com/2009/12/vkf-xx...

sponsored links

Keres?s