VKF XXX - Szappankeksz (PO)
sponsored links
ChefViki karácsonyi gasztroajándékok receptjét várja erre a jubileumi VKF-re. Németországban nagy hagyománya van a karácsony elõtti kekszsütésnek, minden újságból, fõzõs és egyébb magazinokból zúdulnak ránk az aprósütemény-receptek október közepétõl. A kérdésre, hogy vajon van-e ennyi különbözõ aprósütemény a világon, a válaszom az, hogy nincs, bár minden magazin igyekszik elhitetni, hogy az éppen aktuális évben valami forradalmian újjal állt elõ. De néhol csak az egyik hozzávalót kicserélik (mondjuk a vaníliát citromhéjra) vagy kijönnek egy "Nagyanyáink aprósüteményei"-válogatással, amivel két legyet ütnek egy csapásra: nem kell új recepteket kitalálni és a mostanában oly divatos retro-vonalnak is kedveznek. Az alábbi recept kedvenc fõzõs magazinomból való és a szerkesztõ szerint a keksz fémdobozban, sütõpapírok között 2-3 hónapig eláll. Én most tudományos kísérletet folytatok, ezért a 3 héttel ezelõtt sütött kekszbõl van még, kíváncsi vagyok, eláll-e karácsonyig. Kellemes rozmaringos-édes-sós keksz.
Ez a beírás nem jöhetett volna létre, ha nincs Kalinka, aki a címéért felelõs (szerinte a rozmaring nemes egyszerûséggel szappanízû) és Beatbull, akinek a receptet köszönhetem. Ugyanis megsütöttem a kekszet, becsomagoltam néhány darabot családi kóstoltatásra, majd a receptet Berlinben hagyva eljöttem Magyarországra. Mire visszamegyek, lejár a VKF-határidõ, de Beatbull, aki elõfizetõje a magazinnak, volt olyan kedves és elküldte nekem a receptet. Ezúton is köszönöm!
Aki inkább a csokoládé-vonalon szeretne elindulni, itt egy recept tavalyról: Pálcikás forró csokoládé, viszont ez nem felel meg a mostani VKF-kiírásnak, mert csak kb. 2 hétig tartható el.
Rozmaringos omlós keksz (Rosmarin-Heidesand)
Hozzávalók 40 db-hoz:
- 18+5 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor (én kihagytam)
- 3/4 tk só
- 1 tojás
- 2 ág rozmaring
- 32 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
A vajat 18 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. A tojást villával felverjük és a vajas keverékhez adjuk, rövid ideig tovább keverjük a masszát. A rozmaring-leveleket apróra vágjuk és az átszitált liszttel együtt a vajas keverékhez adjuk, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább 30 percre a hûtõbe tesszük.
A citromhéjat a maradék cukkorral összekeverjük. Hûtés után a tésztát felezzük, mindkét felét lisztezett deszkán kb. 40 cm-es rúddá formáljuk. A rudakat meghempergetjük a citromhéjas cukorban és legelább 2 órára ismét a hûtõbe tesszük.
A rudakat 1 cm-es szeletekre vágjuk, esetleg cérnával szeleteljük. 200 fokra elõmelegített sütõbenkb. 12-15 perc alatt készre sütjük. A teteje sápadt marad, de az alja kicsit karamellizálódik.
Forrás: essen und trinken 2009/11