VKF! XXVI. - Paradicsomos-paprikás tonhalsaláta
sponsored links
Nahát hélló. Élek még ám. Hiányoztam, mi? :P
Szegény blognak elég mostoha sorsa van mellettem, ez tény. De azért csak elmúlt két éves :) Már vagy két hónappal :) Mindjárt óvodába jár *szipp-hüpp* A szokásos dolgokat, amiért nem írok, nem részletezem, a többibõl meg az lényeg, hogy így napi 8-12 óra monitor elõtti munka után már örülök, ha nem látok képernyõt. Ebbõl is látszik, hogy nem vagyok elég elhivatott (gasztro)blogger. Azért fõzni fõzök, meg néha fotózok is, csak a feldolgozás hiányos. Meg az eszem rövid, most néztem át a fotókat, és néha erõsen törnöm kell a fejem, mi is van a képen. Az egyikrõl pölö csak azt sikerült felidézni, hogy valószínûleg spárgakrémleves...talán...
Nade. Ez a mostani VKF! olyan jólesõ kiírás volt, hogy nem maradhattam ki belõle. Úgy láttam, a szezonalitás kitételt nagyjából mindenki a paradicsom felhasználásával oldotta meg. Sajnos vagy nem sajnos, ezzel én sem voltam másképp. Meg mert ez olyan tökéletesen eszményi étel, amihez kivételesen tényleg minden volt otthon, hogy az utolsó pillanatban be tudjak ugrani erre a fordulóra...
Spanyol konyha, azám, az elõételeknek mégiscsak olyan mediterrán jellege van :) Mondjuk legalább egyszer nem ártana élõben is kipróbálni. Innen is jelézném a földi ésvagy égi illetékeseknek, hogy igenis, szeretném, ha ötösöm lenne a lottón! Ha kell, még szelvényt is veszek. Becsszó.
Szegény blognak elég mostoha sorsa van mellettem, ez tény. De azért csak elmúlt két éves :) Már vagy két hónappal :) Mindjárt óvodába jár *szipp-hüpp* A szokásos dolgokat, amiért nem írok, nem részletezem, a többibõl meg az lényeg, hogy így napi 8-12 óra monitor elõtti munka után már örülök, ha nem látok képernyõt. Ebbõl is látszik, hogy nem vagyok elég elhivatott (gasztro)blogger. Azért fõzni fõzök, meg néha fotózok is, csak a feldolgozás hiányos. Meg az eszem rövid, most néztem át a fotókat, és néha erõsen törnöm kell a fejem, mi is van a képen. Az egyikrõl pölö csak azt sikerült felidézni, hogy valószínûleg spárgakrémleves...talán...
Nade. Ez a mostani VKF! olyan jólesõ kiírás volt, hogy nem maradhattam ki belõle. Úgy láttam, a szezonalitás kitételt nagyjából mindenki a paradicsom felhasználásával oldotta meg. Sajnos vagy nem sajnos, ezzel én sem voltam másképp. Meg mert ez olyan tökéletesen eszményi étel, amihez kivételesen tényleg minden volt otthon, hogy az utolsó pillanatban be tudjak ugrani erre a fordulóra...
Spanyol konyha, azám, az elõételeknek mégiscsak olyan mediterrán jellege van :) Mondjuk legalább egyszer nem ártana élõben is kipróbálni. Innen is jelézném a földi ésvagy égi illetékeseknek, hogy igenis, szeretném, ha ötösöm lenne a lottón! Ha kell, még szelvényt is veszek. Becsszó.
A recept Marianne Kaltenbach: Spanyol ételek c. könyvébõl van.
Pimientó, tomate y atún
Hozzávalók: 20 dkg olajos tonhal (netto) - 1 zöldpaprika (csípõs) - 4 érett, közepes paradicsom - 6 ek hidegen sajtolt olívaolaj - 2 ek fenyõmag vagy mandula - 1 ek cukor - só
Elkészítés:
A tonhalat lecsöpögtetjük. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, aztán lehúzzuk a héját, felkockázzuk. A paprikát kimagozzuk, aki akarja, kivágja az ereket, és szintén felkockázzuk. A fenyõmagot egy evõkanál olajon megpirítjuk, félretesszük. A maradék olívát beleöntjük a serpenyõbe, hozzáadjuk a paprikát és rövid ideig pároljuk (még roppanós maradjon!). Hozzátesszük a paradicsomot, és addig pároljuk lassú tûzön, míg elfövi a levét, cukorral és sóval ízesítjük. Ekkor beleöntjük a halat, és még kb. 3 percig hagyjuk. A végén, tálaláskor megszórjuk a fenyõmaggal.
Ha valaki nem akar olyan...khmm... meggondolatlan lenni, mint én, akkor ne aprított tonhalat vegyen. Így inkább krémjellege lett a dolognak, mint saláta, de egy kis kenyérrel minden megoldható, fõleg ha pirított ;)
Elkészítés:
A tonhalat lecsöpögtetjük. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, aztán lehúzzuk a héját, felkockázzuk. A paprikát kimagozzuk, aki akarja, kivágja az ereket, és szintén felkockázzuk. A fenyõmagot egy evõkanál olajon megpirítjuk, félretesszük. A maradék olívát beleöntjük a serpenyõbe, hozzáadjuk a paprikát és rövid ideig pároljuk (még roppanós maradjon!). Hozzátesszük a paradicsomot, és addig pároljuk lassú tûzön, míg elfövi a levét, cukorral és sóval ízesítjük. Ekkor beleöntjük a halat, és még kb. 3 percig hagyjuk. A végén, tálaláskor megszórjuk a fenyõmaggal.
Ha valaki nem akar olyan...khmm... meggondolatlan lenni, mint én, akkor ne aprított tonhalat vegyen. Így inkább krémjellege lett a dolognak, mint saláta, de egy kis kenyérrel minden megoldható, fõleg ha pirított ;)
Zeneileg gondolkodtam rajta, hogy a forró déli vérmérséklet hõmérséklet jegyében legyen-e egy kis Angra, de aztán úgy gondoltam, egyelõre megkímélem a T. Nagyérdemût. Különben is, még a Toy Dolls-t is folytatni kell. De azért ha már ennyire spanyol hangulatban vagyunk, legyen egy kis Patriarcas de la Rumba. Csak kivételesen! Olléééé!