VKF XXIX. - szilvás gombóc
sponsored links
Tudom, nem valami nagy szám, egyszerû szilvás gombóc, de azért mégis valami szuper. Szilvás gombóc! Igazi, fahéjas, házi szilvával.
Bevallom, nem most készült, hanem még a nyáron. Valamiért nem került fel a blogra azon frissiben. Aztán már nem volt annyira aktuális. Most is feledésbe ment volna, ha nem lenne Max kiírása: gombócra fel!
Már többször leírtam hogyan készítem a gombócot. Most önmagamat idézem, ha nem gond. (Ha gond, akkor is!)
Bevallom, nem most készült, hanem még a nyáron. Valamiért nem került fel a blogra azon frissiben. Aztán már nem volt annyira aktuális. Most is feledésbe ment volna, ha nem lenne Max kiírása: gombócra fel!
Már többször leírtam hogyan készítem a gombócot. Most önmagamat idézem, ha nem gond. (Ha gond, akkor is!)
Szilvás gombóc
fõtt krumpli
1 tojás (el is hagyható)
annyi liszt, amennyit a krumpli felvesz
fél szilva (vagy felezett befõtt szilva)
fahéjas cukor
kevés olaj
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, felvágjuk, és sós vízben megfõzzük. Leszûrjük, összetörjük, ha kicsit hûlt beleütjük a tojást, és annyi lisztet, amennyit fölvesz. Egy lágyabb, rugalmas tésztát kell kapnunk. Nyújtáskor rendesen alá kell lisztezni, mert ragadósabb, mint a kelt tészta. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Nem baj ha kicsit vastagabb, de túl vékony ne legyen, mert akkor nehéz vele dolgozni! Kb 4x4 cm nagyságú négyzetekre vágom. Az egész négyzetek közepébe egy-egy fél szilvát teszek, majd megszórom fahéjas kristálycukorral. (A nem egész négyzeteket, a tészta szélét, összeszedem, újra összegyúrom, ebbõl lesz majd a nudli!) A négyzetek szélét összefogom, jó szorosan összenyomkodom, és úgy teszem egy meglisztezett tálcára, hogy az összefogott rész kerüljön alulra. Így biztos nem nyílik majd szét fõzés közben.
Egy nagyobb fazékban forrni teszem egy kanál sóval együtt a gombóc fõzõvizét. Ha már forr, akkor egyenként, óvatosan beleengedem a vízbe a gombócokat. Én egyszerre, csak 12 gombócot fõzök, ennyi fér el kényelmesen a fazekamban. Ha egy adag már a fazékban van, óvatosan megkavarom, hogy véletlen se ragadjon le. Amikor megfõnek a gombócok, feljönnek a víz tetejére. Ekkor egyenként kiveszem és az elõre elkészített pirított morzsára teszem õket, és beleforgatom. Ha több gombócunk van, akkor a maradék gombócokkal is ugyan így járunk el.
Nem érdemes kevés gombóc készítéséhez hozzá kezdeni! Ha már elhatározzuk magunkat, akkor nagyobb adagot gyúrjunk be. A krumplis tészta jól fagyasztható, ha nem akarunk egyszerre sok gombócot fõzni, akkor zacskózzuk be a nyers,betöltött gombócokat, és adagonként fagyasszuk le. Késõbb biztos jól jön majd, ha egy fárasztó nap után csak kikapjuk a fagyasztóból, és megfõzzük!
A pirított morzsa készítése:
A legjobb, ha elõre tervezve, kb 4-5 nappal hamarabb több kenyeret veszünk, és hagyjuk szikkadni. A már nem friss, de még nem is túl száraz kenyér belsejét a két tenyerünk között eldörzsöljük, és ezt pirítjuk meg kevés olajon. Ha már szép barna, akkor a tûzrõl lehúzva ízlés szerint cukrozzuk. (kb 2-3-4 evõkanál cukrot szoktam hozzáadni, mennyiségtõl függõen. A lényeg, hogy érezzen rajta a cukor, de ne legyen túl édes!)
Ha nem voltunk ennyire elõrelátóak, akkor a házi készítésû prézli is tökéletes. (a kimaradt kenyeret kopogósra szárítjuk, húsdarálón ledaráljuk, szokásos módon használjuk fel). Úgy járunk el vele, mint fent.
Ha véletlenül nincs otthon házi készítésû morzsánk, akkor természetesen a boltban kapható hagyományos zsemlemorzsával is elkészíthetõ. (A különbség annyi, hogy apróbb szemû lesz a pirított zsemlemorzsa.) Az elsõ esetben leírt módon készítjük el ezt is.
Amúgy az én konyhámban a gombóc elég gyakori vendég. Készült már bejegyzés több változatáról is. Igazában szinte csak a töltelék változik. Készült már meggylekvárral, szilva lekvárral, szilvával, barackkal, befõtt barackkal, és befõtt szilvával...
A krumplit meghámozzuk, felvágjuk, és sós vízben megfõzzük. Leszûrjük, összetörjük, ha kicsit hûlt beleütjük a tojást, és annyi lisztet, amennyit fölvesz. Egy lágyabb, rugalmas tésztát kell kapnunk. Nyújtáskor rendesen alá kell lisztezni, mert ragadósabb, mint a kelt tészta. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Nem baj ha kicsit vastagabb, de túl vékony ne legyen, mert akkor nehéz vele dolgozni! Kb 4x4 cm nagyságú négyzetekre vágom. Az egész négyzetek közepébe egy-egy fél szilvát teszek, majd megszórom fahéjas kristálycukorral. (A nem egész négyzeteket, a tészta szélét, összeszedem, újra összegyúrom, ebbõl lesz majd a nudli!) A négyzetek szélét összefogom, jó szorosan összenyomkodom, és úgy teszem egy meglisztezett tálcára, hogy az összefogott rész kerüljön alulra. Így biztos nem nyílik majd szét fõzés közben.
Egy nagyobb fazékban forrni teszem egy kanál sóval együtt a gombóc fõzõvizét. Ha már forr, akkor egyenként, óvatosan beleengedem a vízbe a gombócokat. Én egyszerre, csak 12 gombócot fõzök, ennyi fér el kényelmesen a fazekamban. Ha egy adag már a fazékban van, óvatosan megkavarom, hogy véletlen se ragadjon le. Amikor megfõnek a gombócok, feljönnek a víz tetejére. Ekkor egyenként kiveszem és az elõre elkészített pirított morzsára teszem õket, és beleforgatom. Ha több gombócunk van, akkor a maradék gombócokkal is ugyan így járunk el.
Nem érdemes kevés gombóc készítéséhez hozzá kezdeni! Ha már elhatározzuk magunkat, akkor nagyobb adagot gyúrjunk be. A krumplis tészta jól fagyasztható, ha nem akarunk egyszerre sok gombócot fõzni, akkor zacskózzuk be a nyers,betöltött gombócokat, és adagonként fagyasszuk le. Késõbb biztos jól jön majd, ha egy fárasztó nap után csak kikapjuk a fagyasztóból, és megfõzzük!
A pirított morzsa készítése:
A legjobb, ha elõre tervezve, kb 4-5 nappal hamarabb több kenyeret veszünk, és hagyjuk szikkadni. A már nem friss, de még nem is túl száraz kenyér belsejét a két tenyerünk között eldörzsöljük, és ezt pirítjuk meg kevés olajon. Ha már szép barna, akkor a tûzrõl lehúzva ízlés szerint cukrozzuk. (kb 2-3-4 evõkanál cukrot szoktam hozzáadni, mennyiségtõl függõen. A lényeg, hogy érezzen rajta a cukor, de ne legyen túl édes!)
Ha nem voltunk ennyire elõrelátóak, akkor a házi készítésû prézli is tökéletes. (a kimaradt kenyeret kopogósra szárítjuk, húsdarálón ledaráljuk, szokásos módon használjuk fel). Úgy járunk el vele, mint fent.
Ha véletlenül nincs otthon házi készítésû morzsánk, akkor természetesen a boltban kapható hagyományos zsemlemorzsával is elkészíthetõ. (A különbség annyi, hogy apróbb szemû lesz a pirított zsemlemorzsa.) Az elsõ esetben leírt módon készítjük el ezt is.
Amúgy az én konyhámban a gombóc elég gyakori vendég. Készült már bejegyzés több változatáról is. Igazában szinte csak a töltelék változik. Készült már meggylekvárral, szilva lekvárral, szilvával, barackkal, befõtt barackkal, és befõtt szilvával...