VKF! XXIII.- Napraforgómagos keksz

2009-03-01

sponsored links

Ez a XXIII. VKF különleges számomra...nemcsak amiatt, mert a 23 egy jó szám és szeretem az olajos magvakat, hanem mert ez lesz az elsõ VKF amirõl nemcsak érdeklõdve olvasok, hanem részt is veszek benne. Elég sokáig tartott összeszedni a bátorságomat, de hát ez van...nem vagyok kifejezetten az a határozott, "nemtöketlenkedõ" típus.


Na de mindegy, mert most összeszedtem magam és írom ezt a bejegyzést a XXIII. VKF-re, amelyet Grenadine hirdetett Magvas gondolatok címmel. Szóval igazából már egy ideje ezek az olajos magvakon jár az agyam...kerestem a megfelelõ receptet, amelyiket át is tudok úgy alakítani, hogy megkóstolhassam. És íme ezt találtam (mesterkiadós recept, olvass róla bõvebben korábbi bejegyzésemben és itt):

Hozzávalók:

10 dkg hideg vaj
3 dkg porcukor (édesítõ)
4 dkg barnacukor (édesítõ)
1 kk vaníliás cukor
1 tojás
1 csipet só
5 dkg teljes kiõrlésû liszt (rozs)
8 dkg finomliszt (durum)
5 dkg zabpehely
1 ek sütõpor10 dkg étcsokoládé (diabetikus)
10 dkg napraforgómag

A vajat és a cukrokat a tojással simára kevertem. Egy másik edényben összekevertem a liszteket, a zabpelyhet és a sütõport és a sót, majd hozzáadtam a masszához. Jól összedolgoztam robotgéppel. Ehhez adtam a kis darabokra vágott étcsokoládét. A tésztát nagyon ragacsosnak találtam, ezért folpackba csomagoltam és hûtõbe tettem egy 20 percre....addig elmosogattam az edényeket...és meglepõdtem, mert ez a fajta hatékonyság és idõkihasználás meglehetõsen szokatlan tõlem!

Amikor már szeletelhetõ állagú volt a tészta egy deszkán 4 cm átmérõjû rúddá nyújtottam és 1 cm-es szeletekre vágtam. Ezekbõl elõször gömböket formáztam, majd kilapítottam. Egy tányérban megforgattam a kekszeket a napraforgómagban, majd sütõpapíros tepsibe fektettem õket.


15 percig sütöttem 200 fokos elõmelegített sütõben. És íme a finom végeredmény:


Folytats a blogon ... gubomanofoz.blogspot.com/2009/03/vkf-...

sponsored links

Keres?s