VKF! XX: Bõ lére eresztve

2008-11-02

sponsored links

Sokan irigykednének, ha most beszámolnék arról, milyen borsort volt szerencsém végigkóstolni ma délután. De nem teszem. Ez csak a magyarázat a bódult állapotra, és arra, amiért most nagyon rövid leszek...

Szóval. Levesek. Szeretem õket, de túlságosan leveses sem vagyok. Persze a hideg napok beköszöntével nagyobb gyakorisággal kerülnek a tányérunkba.

Ha leves, akkor krémleves, ebbõl már egyenesen következett: ha leveses VKF, akkor is krémleves.

Pár hete készítettem az alábbi karfiolkrémlevest (sáfránnyal fûszerezve), amirõl azóta is meg-megemlékezünk, olyannyira mély nyomot hagyott ízlelõbimbóinkban. Egyszerûen zseniális. Nem véletlen: Gordon Ramsay keze is benne van:-).

Hozzávalók négy fõ részére:

1 közepes fej karfiol (kb. 700-800 grammos)
0,5 l tej
0,5 l csirke alaplé
két csipet sáfrány

frissen õrölt bors
2 evõkanálnyi vaj
tálaláshoz
2 evõkanálnyi durvára vágott petrezselyem
kevés extra szûz olívaolaj

Elkészítés:

A tejet az alaplével, és egy csipet sáfránnyal felforraljuk. Sózzuk-borsozzuk.

Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és hozzáadjuk a forrásban lévõ léhez.

Kb. 7-8 perc alatt (a karfoilrózsák méretétõl függõen) majdnem puhára fõzzük a zöldséget.

A karfiolrózsák negyedét szûrõkanállal kivesszük és félretesszük.

A maradék karfiolt 2-3 merõkanálnyi lé kíséretében turmixban pürésítjük. Másik lábasba öntjük a pépet és felengedjük annyi fõzõlével, hogy leves sûrûségû legyen. (Ehhez nem biztos, hogy az összes lére szükségünk lesz!)

Hozzáadjuk a másik csipet sáfrányt, igazítunk a leves ízesítésén (ha szükséges) és összeforraljuk.

Közben a félretett karfiolrózsákat egy serpenyõben a felhevített vajon megpirítjuk.

A pirított karfiolt elosztjuk a tányérokban, óvatosan felöntjük a levessel, olívaolajat csepegtetünk rá, frissen õrölt borssal és petrezselyemmel hintjük.
 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... nosalty.blog.hu/2008/11/02/vkf_xx_bo_...

sponsored links

Keres?s