VKF! XVIII.: Különleges túrósok

2008-08-25

sponsored links

Egy kis csúszással ugyan, de csak elkészültem az Ízbolygó által meghirdetett aktuális VKF fordulóra, amikor is a túróé a fõszerep.

A túró kedves nekem, jöhet minden mennyiségben, mindenféle formában: kerüljön rétesbe, tésztára, lepénybe, palacsintába vagy tejföllel és piros paprikával körözöttként etc.). S ha mindez a nagymamám által készített házi túróból valósul meg, az maga a beteljesülés.

Igazi hungarikum elõállításával próbálkoztam meg, már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy kellene túró rudit készíteni itthon. Az igazat megvallva, egyszer, régen már a tettek mezejére léptem, de csúfos kudarcba fulladt a piros pöttyös házi reprodukciója. Kapóra jött hát Ízbolygó VKF kiírása, hogy ismét nekilássak. "Apró", formabeli eltéréssel ugyan, de megszülettek a konyhámban az elsõ saját készítésû túró rudik. Íme.

Hozzávalók négy fõ részére:

250 g zsíros tehéntúró
1 tojássárgája
2 ek porcukor
1/2 citrom leve és héja
1 ek habtejszín
csokimázhoz
70 g étcsokoládé
50 g vaj
1 ek porcukor
2 ek kakaópor
1 ek tej

A túrót finom lyukú szitán, egy kanál hátuljának segítségével áttörjük.

Egy tálban a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citromlevet és a citromhéjat. Habtejszínnel lazítjuk.

Nyolc kis golyót gömbölygetünk a túrós masszából. Tányérra tesszük és 15 percre a mélyhûtõbe dugjuk.

Közben elkészítjük a csokimázat: a darabokra tört étcsokit gõz felett felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, a cukrot, a kakaót, és végül a tejet.

Mikor langyos a csokimáz, óvatosan beleforgatjuk a mélyhûtõbõl kivett, megdermedt túrógombócokat. Tiszta tányérra helyezzük, és jól lehûtve kínáljuk.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... nosalty.blog.hu/2008/08/25/vkf_xviii_...

sponsored links

Keres?s