VKF! XIX.: Romantikus vacsora
sponsored links
Hálás vagyok Doctor Peppernek a témáért (gondolom, nem vagyok ezzel egyedül), köszönettel is tartozom, amiért rádöbbentett ez a VKF forduló, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hányszor romantikus vacsiztunk itthon W.-vel, mondjuk az elmúlt egy évben.
Vacsizni is szoktunk, romantikázni is, na de így együtt a kettõt sokkal többször kellene gyakorolnunk. És fogjuk is. A tegnap elköltött vacsora elõtt, közben, után megfogadtam.
Szokás szerint az utolsó pillanatban (vagyis az utolsónak hitt pillanatban: ma reggel értesültem csak a határidõ kitolásról..., de sebaj, a hétvégén pláne nem jött volna össze a romantikázás, meg a vacsora, ui. szüretelni megyünk a szüleimhez, ott meg ugyebár, hogyan?:-), max. nagycsaládi romantika lehetett volna, s nem ez volt a cél) leptem meg W.-t.
Hogy mivel? Kiindulásnak abban már biztos voltam, hogy kell lennie benne húsnak és csokoládénak is és nyert ügyem van. Az igazi meglepetés W.-nek ez volt: úgy elkölteni egy vacsorát, hogy mindent melegen eszünk, nem ugrálok közben a fényképezõgépemmel, nem kell várni stb. Ahogy ez az utóbbi egy évben lenni szokott. Elõre elterveztem hát, hogy csak a legszükségesebbre korlátozom a kamera használatát. Így vacsora közben csupán az elõételt fotóztam, elõtte a terített asztalt, és ennyiben kimerült a dokumentálás része a vacsorának. Mindezt W. hálás pillantásokkal viszonozta. (A fõételrõl és a desszertrõl vacsi elõtt, ill. után készültek a fotók.)
Romantikus vacsorához természetesen romantikus zene is dukált: Sade Lovers Rock c. albumát hallgattuk vacsora alatt.
A helyszín:-):
Az elõétel:
Hozzávalók két fõ részére:
4 mini padlizsán
2 ek olívaolaj
25 g lágy kecskesajt
0,5 dl víz
1 kk Lecite
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk és sütõlapra helyezzük. 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 7-8 perc alatt, grill üzemmódban megsütjük.
A kecskesajt felhõkhöz a sajtot a vízzel egy kis lábasban összemelegítjük, hozzáadjuk a Lecite port, és botmixerrel felhabosítjuk. A felszínen képzõdõ habból kanalazunk a padlizsánok tetejére.
A fõétel:
Hozzávalók négy fõ részére:
0,5 kg darált marhahús
1,5 dl száraz fehérbor
12 dkg füstölt karaj
1 közepes sárgarépa
2 fej vöröshagyma
1 szál halványító zeller
0,5 l zöldség alaplé
3 ek paradicsompüré
2 dl tejszín
15 dkg csirkemáj
szerecsendió
só
vaj
parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
A megtiszított vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert egyenletesen apró darabokra vágjuk. Hasonlóképpen a füstölt karajszeleteket is. Az egészet 3-4 ek vajon kb. 10 percig dinszetljük.
Közben a marhahúst vajon megpirítjuk, felöntjük a borral, beforraljuk, és amikor már alig van leve, hozzáadjuk a zöldségekhez.
Felengedjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsompürét és félig lefedve 45 percen keresztül fõzzük.
A csirkemájat vajon megpirítjuk, apróra kockázzuk és hozzáadjuk a majndem kész raguhoz.
Végül belekeverjük a tejszínt, ha szükséges sóval ízesítünk rajta, szerecsendiót reszelünk rá, összeforraljuk és kész.
A közben kifõzött spagetti tésztával összekeverjük és parmezán forgácsokkal meghintve tálaljuk.
(A recept Váncsa István csodálatos gyûjteményébõl való.)
És a desszert:
Hozzávalók hat fõ részére:
125 g digestive keksz
50 g szobahõmérsékletû vaj
500 g Philadelphia sajt
120 g barna cukor
3 tojás
3 tojás sárgája
1 pohár tejföl (175 g)
1/2 lime leve
150 g étcsoki (min. 60 % kakaótartalmú)
Elkészítés:
Mozsárban összetörjük a kekszet, majd tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk a vajjal.
18 vagy 20 centi átmérõjû kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, lefóliázzuk, és a hûtõbe tesszük, amíg a krém készül.
A krémsajtot simára keverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével a tojásokat és sárgákat is. Mindegyiket jól elvegyítve a krémben.
Mehet bele a tejföl és a zöldcitrom leve, végül az elõzetesen megolvasztott csokoládét is hozzákeverjük.
Kivesszük a hûtõbõl a tortaformát, kívülrõl két rétegben becsomagoljuk alufóliával, majd beleöntjük a masszát.
A formát egy magasabb falú tepsire helyezzük, és 2-3 centi magasságig felöntjük forró vízzel.
Így megy a 180 fokra elõmelegített sütõbe az egész, kb. 1 órára. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül kicsit remegõs.
(Nigella Lawson segítségével váltam házi istennõvé, legalábbis a desszert erejéig:-).)
Emlékezetes este volt!