VKF! XIX.: Romantikus vacsora

2008-09-26

sponsored links

Hálás vagyok Doctor Peppernek a témáért (gondolom, nem vagyok ezzel egyedül), köszönettel is tartozom, amiért rádöbbentett ez a VKF forduló, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hányszor romantikus vacsiztunk itthon W.-vel, mondjuk az elmúlt egy évben.

Vacsizni is szoktunk, romantikázni is, na de így együtt a kettõt sokkal többször kellene gyakorolnunk. És fogjuk is. A tegnap elköltött vacsora elõtt, közben, után megfogadtam.

Szokás szerint az utolsó pillanatban (vagyis az utolsónak hitt pillanatban: ma reggel értesültem csak  a határidõ kitolásról..., de sebaj, a hétvégén pláne nem jött volna össze a romantikázás, meg a vacsora, ui. szüretelni megyünk a szüleimhez, ott meg ugyebár, hogyan?:-), max. nagycsaládi romantika lehetett volna, s nem ez volt a cél) leptem meg W.-t.

Hogy mivel? Kiindulásnak abban már biztos voltam, hogy kell lennie benne húsnak és csokoládénak is és nyert ügyem van. Az igazi meglepetés W.-nek ez volt: úgy elkölteni egy vacsorát, hogy mindent melegen eszünk, nem ugrálok közben a fényképezõgépemmel, nem kell várni stb. Ahogy ez az utóbbi egy évben lenni szokott. Elõre elterveztem hát, hogy csak a legszükségesebbre korlátozom a kamera használatát. Így vacsora közben csupán az elõételt fotóztam, elõtte a terített asztalt, és ennyiben kimerült a dokumentálás része a vacsorának. Mindezt W. hálás pillantásokkal viszonozta. (A fõételrõl és a desszertrõl vacsi elõtt, ill. után készültek a fotók.)

Romantikus vacsorához természetesen romantikus zene is dukált: Sade Lovers Rock c. albumát hallgattuk vacsora alatt.

A helyszín:-):

Az elõétel:

Hozzávalók két fõ részére:

4 mini padlizsán
2 ek olívaolaj
25 g lágy kecskesajt
0,5 dl víz
1 kk Lecite

Elkészítés:

A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk és sütõlapra helyezzük. 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 7-8 perc alatt, grill üzemmódban megsütjük.

A kecskesajt felhõkhöz a sajtot a vízzel egy kis lábasban összemelegítjük, hozzáadjuk a Lecite port, és botmixerrel felhabosítjuk. A felszínen képzõdõ habból kanalazunk a padlizsánok tetejére.

A fõétel:

Hozzávalók négy fõ részére:

0,5 kg darált marhahús
1,5 dl száraz fehérbor
12 dkg füstölt karaj
1 közepes sárgarépa
2 fej vöröshagyma
1 szál halványító zeller
0,5 l zöldség alaplé
3 ek paradicsompüré
2 dl tejszín
15  dkg csirkemáj
szerecsendió

vaj
parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:

A megtiszított vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert egyenletesen apró darabokra vágjuk. Hasonlóképpen a füstölt karajszeleteket is. Az egészet 3-4 ek vajon kb. 10 percig dinszetljük.

Közben a marhahúst vajon megpirítjuk, felöntjük a borral, beforraljuk, és amikor már alig van leve, hozzáadjuk a zöldségekhez.

Felengedjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsompürét és félig lefedve 45 percen keresztül fõzzük.

A csirkemájat vajon megpirítjuk, apróra kockázzuk és hozzáadjuk a majndem kész raguhoz.

Végül belekeverjük a tejszínt, ha szükséges sóval ízesítünk rajta, szerecsendiót reszelünk rá, összeforraljuk és kész.

A közben kifõzött spagetti tésztával összekeverjük és parmezán forgácsokkal meghintve tálaljuk.

(A recept Váncsa István csodálatos gyûjteményébõl való.)

És a desszert:

Hozzávalók hat fõ részére:

125 g digestive keksz
50 g szobahõmérsékletû vaj
500 g Philadelphia sajt
120 g barna cukor
3 tojás
3 tojás sárgája
1 pohár tejföl (175 g)
1/2 lime leve
150 g étcsoki (min. 60 % kakaótartalmú)

Elkészítés:

Mozsárban összetörjük a kekszet, majd tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk a vajjal.

18 vagy 20 centi átmérõjû kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, lefóliázzuk, és a hûtõbe tesszük, amíg a krém készül.

A krémsajtot simára keverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével a tojásokat és sárgákat is. Mindegyiket jól elvegyítve a krémben.

Mehet bele a tejföl és a zöldcitrom leve, végül az elõzetesen megolvasztott csokoládét is hozzákeverjük.

Kivesszük a hûtõbõl a tortaformát, kívülrõl két rétegben becsomagoljuk alufóliával, majd beleöntjük a masszát.

A formát egy magasabb falú tepsire helyezzük, és 2-3 centi magasságig felöntjük forró vízzel.

Így megy a 180 fokra elõmelegített sütõbe az egész, kb. 1 órára. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül kicsit remegõs.

(Nigella Lawson segítségével váltam házi istennõvé, legalábbis a desszert erejéig:-).)

Emlékezetes este volt!
 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... nosalty.blog.hu/2008/09/26/vkf_xix_ro...

sponsored links

Keres?s