VKF! VII.: Saláta-bár

2008-07-20

sponsored links

Kedvemre való volt Dolce Vita által meghirdetett VKF!- forduló témája. 35 fokban nekem sincs kedvem a tûzhely körül szaunázni... Nincs is üdítõbb ilyenkor egy jól behûtött, nagy tál salátánál ebédidõben vagy éppen vacsorára. Eredetileg egy pályamûvet terveztem, a sors azonban úgy hozta (kaptam a pénteki bevásárláskor guszta kis polipokat), hogy ezen a hétvégén két salátafogás is készült:-).

Ha saláta, akkor jöhet minden: édes, sós, savanykás; tengeri herkentyûs, halas, husis; gyümölcsös, zöldséges, zöldfûszeres; sajtos és ezek különféle kombinációi.

Elsõként egy barcelonai tapas bárt felidézõ polipsaláta készült a konyhámban:

Hozzávalók két fõ részére:
500 g zsigerelt, tisztított polip
1 nagyobb babérlevél
2 kk só
? gerezd fokhagyma
1 lila sonkahagyma
1 evõkanálnyi kapribogyó
1 kicsi paradicsom
fél csokor petrezselyem
3 ek extra szûz olívaolaj
1 ? citrom leve
Elkészítés:

A polipokat sós vízben, a babérlevél társaságában, közepes tûzön megfõzzük (kb. 1 óra kellett nekem hozzá, de a fõzési idõ nyilván függ a polipok méretétõl: villát beleszúrva ellenõrizzük, hogy jó-e már). Leszûrjük, leöblítjük hideg vízzel és leszárítjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, a keskeny kis karjait egészben hagyjuk. Tálba tesszük.

A fokhagymát és a sonkahagymát extra finomra vágjuk, a kapribogyókat pedig félbe. A paradicsomot kimagozzuk és apró kockákra vágjuk a húsát. A petrezselymet szintén finomra aprítjuk. Az összes elõkészített hozzávalót a poliphoz adjuk, nyakon öntjük az olívaolajjal, ráfacsarjuk a citromok levét és alaposan összeforgatjuk.

Lefóliázva hûtõbe tesszük 2-3 órára (ez fontos, mert hidegen fogyasztva lesz igazán finom, és kell egy kis idõ is az ízek érvényesüléséhez).

Friss, ropogós héjú fehér kenyérrel tálaljuk.

És következzen a másik saláta, aminek a szervírozásába vittem némi kreativitást, az elnevezése is innen..:

Hozzávalók két fõ részére:
4 mézédes nektarin vagy õszibarack
240 g mozzarella (a legjobb, ha bivalymozzarella)
80 g Serrano sonka
25 g bébi spenót
1 citrom leve
8 apró mentalevél
8 fogpiszkáló

Elkészítés:

A megmosott és leszárított barackokat félbevágjuk, a magjukat kiszedjük. Mindegyik fél barackot további négy szeletre vágjuk.

A lecsöpögtetett mozzarella golyókból 3-4 mm-es karikákat szeletelünk. A Serrano sonkákat pedig keresztben félbevágjuk. A spenótleveleket megmossuk és megszárogatjuk.

Most jön a "szendvicsépítés": a szeletekre vágott fél barackok közé helyezzük el tetszõleges sorrendben a mozzarellát, a sonkát és a spenótleveleket. Minden egyes barackszeletre elõször citromlevet csepegtetünk. A végén egy mentalevelet teszünk a barackok tetejére és fogpiszkálót tûzve a közepükbe összefogjuk a salátaszendvicseket.

(Ha valaki nem szeretne bajlódni a szendvicskék összeállításával, csak egyszerûen vágja fel az összes hozzávalót, tegye tálba, facsarjon rá citromlevet és kész is.)

Jól behûtve fogyasztandó!

 

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... nosalty.blog.hu/2008/07/20/vkf_vii_sa...

sponsored links

Keres?s