VKF! VII.: Saláta-bár
sponsored links
Kedvemre való volt Dolce Vita által meghirdetett VKF!- forduló témája. 35 fokban nekem sincs kedvem a tûzhely körül szaunázni... Nincs is üdítõbb ilyenkor egy jól behûtött, nagy tál salátánál ebédidõben vagy éppen vacsorára. Eredetileg egy pályamûvet terveztem, a sors azonban úgy hozta (kaptam a pénteki bevásárláskor guszta kis polipokat), hogy ezen a hétvégén két salátafogás is készült:-).
Ha saláta, akkor jöhet minden: édes, sós, savanykás; tengeri herkentyûs, halas, husis; gyümölcsös, zöldséges, zöldfûszeres; sajtos és ezek különféle kombinációi.
Elsõként egy barcelonai tapas bárt felidézõ polipsaláta készült a konyhámban:
A polipokat sós vízben, a babérlevél társaságában, közepes tûzön megfõzzük (kb. 1 óra kellett nekem hozzá, de a fõzési idõ nyilván függ a polipok méretétõl: villát beleszúrva ellenõrizzük, hogy jó-e már). Leszûrjük, leöblítjük hideg vízzel és leszárítjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, a keskeny kis karjait egészben hagyjuk. Tálba tesszük.
A fokhagymát és a sonkahagymát extra finomra vágjuk, a kapribogyókat pedig félbe. A paradicsomot kimagozzuk és apró kockákra vágjuk a húsát. A petrezselymet szintén finomra aprítjuk. Az összes elõkészített hozzávalót a poliphoz adjuk, nyakon öntjük az olívaolajjal, ráfacsarjuk a citromok levét és alaposan összeforgatjuk.
Lefóliázva hûtõbe tesszük 2-3 órára (ez fontos, mert hidegen fogyasztva lesz igazán finom, és kell egy kis idõ is az ízek érvényesüléséhez).
Friss, ropogós héjú fehér kenyérrel tálaljuk.
És következzen a másik saláta, aminek a szervírozásába vittem némi kreativitást, az elnevezése is innen..:
Hozzávalók két fõ részére:
4 mézédes nektarin vagy õszibarack
240 g mozzarella (a legjobb, ha bivalymozzarella)
80 g Serrano sonka
25 g bébi spenót
1 citrom leve
8 apró mentalevél
8 fogpiszkáló
Elkészítés:
A megmosott és leszárított barackokat félbevágjuk, a magjukat kiszedjük. Mindegyik fél barackot további négy szeletre vágjuk.
A lecsöpögtetett mozzarella golyókból 3-4 mm-es karikákat szeletelünk. A Serrano sonkákat pedig keresztben félbevágjuk. A spenótleveleket megmossuk és megszárogatjuk.
Most jön a "szendvicsépítés": a szeletekre vágott fél barackok közé helyezzük el tetszõleges sorrendben a mozzarellát, a sonkát és a spenótleveleket. Minden egyes barackszeletre elõször citromlevet csepegtetünk. A végén egy mentalevelet teszünk a barackok tetejére és fogpiszkálót tûzve a közepükbe összefogjuk a salátaszendvicseket.
(Ha valaki nem szeretne bajlódni a szendvicskék összeállításával, csak egyszerûen vágja fel az összes hozzávalót, tegye tálba, facsarjon rá citromlevet és kész is.)