Vegános csokis zabpelyhes keksz
sponsored links
Ez úgy készült, hogy csak olyan gondolomformán összeöntöttem a dolgokat, aztán annyira fincsi lett, hogy most szeretném, ha nem gyakorlottháziasszonykodtam volna, hanem inkább kimértem volna szépen mindent és most tudnám pontosan reprodukálni. Persze azért megpróbálom.
Összekevertem
- kb. 10 dkg finomlisztet
- kb. 6-7 dkg apró szemû zabpelyhet
- kb. 2 kanál édesítetlen kakaóport
- fél csomag sütõport,
- kb. 3 evõkanál cukrot
- 5 dkg apróra vágott étcsokit
Tojást nem akartam használni, meg margarint se, úgyhogy olajjal kíséreltem meg összeállítani a poros egyveleget. Kb. negyed dl-t önthettem hozzá, vagy kicsit többet, de elégedetlen voltam, mer úgy valahogy mállott szét az egész. Közben Nagykettõ mondogatta, hogy tegyünk bele vajat, de ellenálltam. Ekkor már bántam, hogy nem engedtem egy kis forró vizet a zabpehelyre az elején, az is olyan nyálkás tud lenni, mint a tojás. Aztán eszembe jutott, hogy a banán is jó tojás helyett, egy fél banánt összenyomkodtam villával és azt is belegyúrtam. A végén még néhány kanál meleg víz került a masszába, ami egyébként jól formálható lett, nem ragacsos, nem is kemény, nem is puha, és jó keserû. Bátran meg lehet kóstolni, nincs benn semmi olyan ami nyersen nem jó, és ha valaki édesebb szájú, akkor annak tuti nem lesz elég a fenti cukormennyiség.
17 golyócskát formáztunk a masszából majd sütõpapíros tepsire lapogattuk õket. 180 fokos elõmelegített sütõben 15 percig sütöttük, utána élvezettel szagolgattuk majd befaltuk õket.
A sütõbõl kivéve még kicsit lágy, szétesõs, kihûlve megkeményedik, kívül finom ropogós lesz, belül még órákig puha marad.
Ha kiszámoljuk, még olcsóbban jön ki, mint a boltban kapható zabkeksz, nem beszélve arról hogy sokkal finomabb, nincs csomagolva és szállítva így nem is annyira környezetszennyezõ, Ali néni is biztosan szívesen elkészítené.
A konyhát betöltõ isteni kakaós illat pedig Miklós atlétaszívét is meglágyítaná.
(A képen látható egyedek nem csak attól luxuskivitelûek, hogy kövérek és mandulaszeletek vannak a tetejükön, hanem a tésztájukba is belegyúrtam a mandulatej készítésének melléktermékeként megmaradt nedves manduladarálékot.)