Vegán kofta
sponsored links
Ízes labdák fûszeres mártásban (kofta) citromos rizzsel
A labdákhoz:
1 közepes krumpli
15 dkg brokkoliszár vagy karfiol
1 dl csicseriborsóliszt
1/2 mokkáskanál kurkuma
1 kis gerezd fokhagyma
a sütéshez olaj
A mártáshoz:
1/2 mokkáskanál római kömény (egész)
1/2 mokkáskanál chilipehely vagy szárított cseresznyepaprika
1/4 mokkáskanál örölt gyömbér
1 doboz (400 g) hámozott paradicsom
1 babérlevél
1/2 mokkáskanál örölt koriander
1/2 mokkáskanál szurokfû
A citromos rizshez:
1 csésze barnarizs
1 evõkanál olaj
1 mokkáskanál kurkuma
1/2 mokkáskanál örölt koriander
2 csésze víz
fél citrom leve
Elõször felteszem a rizst: a forró olajon megpirítom a kurkumát és a koriandert, hozzáadom a jól megmosott rizst. Átforgatom, felöntöm a vízzel, sózom. Lefedem, felforralom, majd kis lángon fedõ alatt puhára párolom. Ha a rizs megfõtt, rácsavarom a citrom levét.
A mártáshoz felforrósított serpenyõben megpirítom az egész római köményt majd a chilit és az õrölt gyömbért. Hozzáadom a hámozott paradicsom harmadát, gyenge tûzön, kevergetve 10 perc alatt szétfõzöm. Beleteszem a maradék paradicsomot a babérlevéllel, szurokfûvel és a korianderrel együtt lassú tûzön szétfõzöm.
Közben a megtisztított krumplit és brokkolit a reszelõ finomabb oldalán lereszelem, kicsit kinyomkodom a nedvességet belõle. A finomra zúzott fokhagymával, kurkumával ízesítem és annyi csicseriborsóliszttel keverem össze, hogy golyókat formázhassak belõle.
3-4 cm átmérõjû labdácskákat gömbölyítek a masszából és bõ, forró olajban kisütöm õket.