Vegán kofta

2009-10-23

sponsored links

A kofta a Közel-Kelet és Dél-Ázsia konyhamûvészetében otthonos, de rokona a görög keftes és a török köfte is. Jellemzõen húsból készült gombócok fûszeres mártásban, de készül halból, rákokból, vegetáriánus változatai Indiában népszerûek.
Gyakran fordulok ihletért indiai ételekhez, pláne most, hogy a Vegéthó-projektben egy-két vegán ételt fõzök. "Az indiai vegetáriánus konyha" könyvemet ütöttem föl, de nem voltam hû a recepthez. Az alapul vett receptben karfiol szerepel, de mivel éppen egy szép darab, vastag szárú brokkoli várja a sorsát, ezt a brokkoli-törzset reszeltem a koftába. A tisztított vajat olajjal, az asafoetidát pedig a Krisna-hívõk által nem fogyasztott fokhagymával helyettesítettem.




Ízes labdák fûszeres mártásban (kofta) citromos rizzsel

A labdákhoz:
1 közepes krumpli
15 dkg brokkoliszár vagy karfiol
1 dl csicseriborsóliszt
1/2 mokkáskanál kurkuma
1 kis gerezd fokhagyma
a sütéshez olaj

A mártáshoz:
1/2 mokkáskanál római kömény (egész)
1/2 mokkáskanál chilipehely vagy szárított cseresznyepaprika
1/4 mokkáskanál örölt gyömbér
1 doboz (400 g) hámozott paradicsom
1 babérlevél
1/2 mokkáskanál örölt koriander
1/2 mokkáskanál szurokfû

A citromos rizshez:
1 csésze barnarizs
1 evõkanál olaj
1 mokkáskanál kurkuma
1/2 mokkáskanál örölt koriander
2 csésze víz
fél citrom leve

Elõször felteszem a rizst: a forró olajon megpirítom a kurkumát és a koriandert, hozzáadom a jól megmosott rizst. Átforgatom, felöntöm a vízzel, sózom. Lefedem, felforralom, majd kis lángon fedõ alatt puhára párolom. Ha a rizs megfõtt, rácsavarom a citrom levét.
A mártáshoz felforrósított serpenyõben megpirítom az egész római köményt majd a chilit és az õrölt gyömbért. Hozzáadom a hámozott paradicsom harmadát, gyenge tûzön, kevergetve 10 perc alatt szétfõzöm. Beleteszem a maradék paradicsomot a babérlevéllel, szurokfûvel és a korianderrel együtt lassú tûzön szétfõzöm.
Közben a megtisztított krumplit és brokkolit a reszelõ finomabb oldalán lereszelem, kicsit kinyomkodom a nedvességet belõle. A finomra zúzott fokhagymával, kurkumával ízesítem és annyi csicseriborsóliszttel keverem össze, hogy golyókat formázhassak belõle.
3-4 cm átmérõjû labdácskákat gömbölyítek a masszából és bõ, forró olajban kisütöm õket.

2 adag


Folytats a blogon ... rossamela.blogspot.com/2009/10/vegan-...

sponsored links

Keres?s