Túrós lepény rebarbarával
sponsored links
Kihasználva az egyedüllétet, meg felhasználva az újabb készletem egy részét, amit tegnap vettem a piacon a rebarbarából, gondoltam, sütök gyorsan valamit. Illetve az ötlet, hogy elkészítsem ezt a fajta sütit, még a péntek éjszakai bevásárlás után született meg. Megjelent végre a Tesco Magazine elsõ nyári száma, tele ígéretes receptekkel 17 oldalon át :)
Az gondolom már mindenki számára kiderült, hogy én szinte minden receptet átalakítok, vagyis cukror és liszt helyett más alternatívákkal rukkolok elõ, illetve még a vajjal, illetve a margarinnal is csúnyán csalok. Viszont a választott recept némiképpen kiáll mellettem, mert a tészta textúráját lényegében a quark, az a bizonyos krémes túró adja. Ha jól tudom, ilyen jellegû tejterméket Magyarországon is forgalmaznak, ezért nem raktam végül idézõjelbe a túrós jelzõt.
Azért hogy önmagamhoz hû maradjak, a sütés végére ez az édesség se' az volt már, ami a recept melletti képen díszeleg az újságban, de mindenesetre jár egy jó nagy plussz pont a Tesco aktuális sütikészítõjének (Mitzie Wilsonnak), hogy nem egy olyan desszerttel állt elõ, ami úgy kezdõdik, hogy: Végy 250 g vajat, satöbbi... Szóval még ehhez képest is alakítottam, de nem olyan sok dolgot, mindössze, más gyümölcsöt használtam és nem is kerek formában sütöttem meg. De ha már egyszer lepényrõl van szó, akkor nekem kockára vágott kis túrós-gyümölcsös csodák jelennek meg lelki szemeim elõtt, így talán ez a kilengés is elnézhetõ.
A recept pedig így szól (az én "megoldásom"):
Melegítsd elõ a sütõt 170 fokra. Vedd elõ a tapadásmentes, 20x20-as tepsidet és tedd a kezed ügyébe. Mérjél ki 150 g krémes túrót, üss hozzá két tojást, adj hozzá 6 evõkanál írót (joghurttal helyettesíthetõ) 75 g cukornak (vagy aki édesebben szereti, többet) megfelelõ édesítõt és jól keverj össze mindent. Erre a legalkalmasabb talán a kézi habverõ. Kisebb adagonként keverj a még eléggé híg tésztaalapba 100 g lisztet (nálam most az Update sütiliszt maradt játékban, hasonló mennyiség kell a teljes kiõrlésûekbõl is) és végül 50 g zabkorpát. Mikor mindent alaposan elkevertél adj még hozzá egy csipet szódabikarbónát és fél teáskanál szárított élesztõt.
Ezek után egyengesd el a masszát az elõkészített tepsibe, majd két hosszabb rebarbarát vágj nagyjából egy cm-es darabkákra és rakosgad õket a tészta tetejére. Kicsit bele is lehet nyomkodni, mert a sütés alatt nem fog lesüllyedni a tepsi aljára.
Mindezt hevítsd a forró sütõben legalább 45 percig, de legalábbis addig, míg szép aranybarna színt nem kap a sütemény. 35 percnyi sülés után csökkentsd a hõmérsékletet 120 fokra, s még további 25 percig hagyd a melegben.
Érdemes bõ 10 percig a formában pihentetni a lepényt, majd már szinte langyosra hûtve szeletelni.
Megkóstoltam, nagyon finom lett:)
A recept ötlete innen származik: Tesco Magazine May/June 2009