Túrós bukta
sponsored links
Erre a receptre nemrég találtam, és már ki is próbáltam. Bátran ajánlom mindenkinek, nagyon klassz túrósbukta! A szerzõ által közzétett képek még látványosabbá teszik a receptet, és már olvasáskor ráhangolódunk a finom péksüteményre, és szinte érezni az illatokat!
"A bukta elkészítése egyszerû, bár kissé bonyolultnak tûnhet. Mivel az idõvel én is hadilábon állok, igyekszem gyors és hatékony módszereket alkalmazni a konyhámban. 18-20 darab finom túrósbuktát maximum fél óra munkával el lehet készíteni. Lássunk is hozzá!
Kelt tészta készítése:
50 dkg liszt (búzacsírás liszt, vagy fehér tönkölyliszt, de lehet 35 dkg fehér liszt és 15 dkg teljeskiõrlésû)
1,5 dl magas zsírtartalmú tejföl
2 egész tojás
1 evõkanál méz, semleges íze van a repceméznek, sütéshez nagyon jól használható a napraforgóméz vagy a vegyes virágméz is.
kevés só
1/2 citrom leve
25 gr tejben futtatott élesztõ.
Mindezeket egymáshoz adom abba a tálba, ahol dagasztani fogom. Házi robotgéppel tökéletesen el lehet végezni a mûveletet.
Az élesztõ futtatása: 25 gr, azaz fél élesztõt futtatok 1,5 dl langyos tejben. Ez egyszerû mûvelet: belekeverek a langyos tejbe 1 mokkáskanálnyi mézet, beletöröm a fél élesztõt, összekeverem, kevés lisztet szórok a tetejére és várom, hogy a gombák szaporodjanak. (A "Nõjetek csak gombácskáim!" mondat hangos egymás utáni ismételgetése gyorsíthatja a folyamatot.) Ha az élesztõ kétszeresére nõtt, hozzáadom a fenti alapanyagokhoz
.
Langyosítok még 2 dl tejet és a dagasztás során fél decinként a tésztához adok belõle annyit, hogy jól formálható, könnyû, laza, de formáját megtartó tésztát kapjak. Ha túl sok tej jutott a tésztába sebaj, teszek hozzá még lisztet.
Simára dagasztom a tésztát, letakarom és langyos helyen közel a kétszeresére kelesztem.
Túró töltelék:
50 dkg túró Tapasztalatom alapján állítom, a házi túró sokkal krémesebb (magasabb a zsírtartalma), mint a boltban vásárolhatónak. Ha sikerül ilyet beszerezni, akkor nincs szükség
10 dkg margarinra. Ha bolti túróból készül, akkor hozzá kell adni.
1 tojás
1 citrom leve
1 evõkanál méz
Ezeket összekeverem, és a legvégén hozzá adok
1-2 marék mazsolát, melyet tejben felfõztem (a mikróban 1-2 perc alatt kész.)
Ha megkelt a tészta 1-1,5 cm vékonyra kinyújtom, félbevágom és túróval megkenem, ahogy a képen is látható.
Ezután az elkészített "tekervényt" kb. 7 cm-es darabokra vágom. Nem nagyobbakra, mint ahogy a "klasszikus" buktát szokták, mivel a tönkölyliszt és a házitúró meglepõen kiadóssá teszi. Kikent tepsibe egymás mellé helyezem, majd olvasztott margarinnal, vagy vajjal megkenem a tetejét és az oldalait is, hogy könnyen szét lehessen õket választani, ha elkészültek.
Míg bemelegszik a sütõ, letakarom a buktakezdeményeket, kicsit még hadd keljenek, majd 160 fokon villanysütõben légkeveréssel kb. 25 percig sütöm. Légkeverés nélkül kb. 30 percig 170 fokon, gázsütõben közepes lángon kb. 30 percig. Akkor találtuk el a hõfokot és az idõt, ha szép aranybarna a teteje és a tészta szépen megsült. "
feherhollok.hu/koromvirag/etek