Túrógombóc és rebarbara

2009-05-13

sponsored links

Nem a legszebb dolog éppen desszerttel jóllakni ebédre, pedig nekem tegnap ilyen gondolataim voltak. Borzasztóan kívántam valami édeset, de jó nagy mennyiségben. Ez mondjuk nem egészen azt jelentette, hogy meg akartam volna enni egy tálca muffint (képes lennék rá:)), de mivel a sósra egyáltalán nem fájt a fogam, hát meg kellett alkudnom magammal.

A túrógombóc mindig életmentõ, mert egyszerû elkészíteni (összeborít, kever, állni hagy, formáz, fõz), finom és egészséges is, "akármibõl" is készül.  Ez a változat itteni kísérleti konyhám eredménye magyar túró híján, meglehet, egyesek forgatják majd a szemeiket a hozzávalók olvasása közben.

A rebarbarának végre újra szezonja van, már nem csak a cukorkákon keresztül érzem az ízét, hanem szorgalmasan falhatom a belõle készült finomságokat is (további receptek még jönnek). Ez alkalommal csak egy egyszerû mártás készült, de az íze a szívemet megdobogtatta:)

 

A gombócot általában úgy készítem, hogy két adag jöjjön ki belõle, mert állottan nem nagyon szeretem. Így a rendelkezésre álló hozzávalókkal a következõ arányokkal szoktam dolgozni:

 

100 g quark (krémes túró)

2 ek cottage cheese

1 ek ricotta

1 db tojás

6 ek zabkorpa

3 ek zabpehely

csipet só

 

Ezeket jól összekeverem, majd legalább egy órát állni hagyom. Gombócokat formázok a masszából (ebbõl az adagból 16 kisebb darab szokott kijönni) és gyöngyözõ vízben, takaréklángon 20-25 percig fõzöm.

 

A mostani alkalommal a megszokott tejfölös öntettõl eltérõen rebarbaraszószt készítettem a gombóckákhoz.

Még  a hétvégén vettem pár szálat (3) a piacon, illett már kezdeni vele valamit. Megmostam, feldaraboltam, kockáztam még hozzá egy almát (Golden) és kevés édesítõszerrel feltettem fõni. Nagyjából tíz perc alatt elkészült, nagyon szép krémes állaga lett. A savanykás ízével remek harmóniába került a túrógombóccal.

 

Zabkorpa és zabpehely: búzadara hiányában használom ezt a keveréket. Igaz, létezik itt egy fajta daraszerûség, ami hasonlít a mi grízünkre, de valójában meg sem közelíti a jó kis magyar búzadarát.

 

Túróféleségek: nekem ez a trió vált be a legjobban. A cottage cheese önmagában nem elég, szétfõne a gombóc a forró vízben. A ricottával remekül mûködne, de a savanykás íz miatt kell bele egy kicsi ebbõl is, abból (quark) is.


Folytats a blogon ... sutieshusi.freeblog.hu/archives/2009/...

sponsored links

Keres?s