Török sült tejberizs

2010-01-31

sponsored links


Ez a hét úgy elszaladt mellettem, hogy arra se volt idõm (néha meg kedvem se...:S )hogy süssek-fõzzek. A szombati vacsora maradékai és az anyósomtól kapott és lefagyasztott nyúlpaprikás kitartott szerdáig, csütörtök-péntek maradt a hideg ételfogyasztás, tegnap vendégségben marhapörivel. És ma? Végre alkottam valamit a konyhában:)
Igen, a címben is szereplõ tejberizs készült el:)
Múlt vasárnap ismét pesti színházlátogatáson voltunk H. barátnõmmel. Két elõadás közt enni is kell valamit...Irány a Szeráj:) És ott beleszerettem a török tejberizsbe. Tudtam, ezt itthon is el kell készíteni. A hozzávalók egy része ízlelés után is nyilvánvaló volt...de azért jó, ha van egy recept is. A neten keresgéltem, végül két receptet ötvöztem és született meg az én változatom.

Hozzávalók:
-1/2 bögre rizs
- 4 dl (2 bögre ) víz
- 7.5 dl tej (legközelebb 1-1.2 liter lesz)
- 16 dkg cukor
- 2 tk. házi vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 2 ek. étkezési keményítõ

Elkészítése:
A rizst megmosom leszûröm, majd 2 bögre vízben felteszem fõzni abban az edényben, amiben az egészet elkészítem.
Amikor elfõtt a vize, hozzáadom a tejet, kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Egy kis tálban a tojások sárgáját elkeverem az étkezési keményítõvel és egy kevés tejjel. Végül ezt is a rizshez adom. Forrás után kb. 5 percig fõzöm. Szuflétálakba vagy kis jénaikba szedem. A tálkákat egy vízzel félig felöntött tepsibe teszem, így mennek a sütõbe. Magas hõfokon (gázsütõ 7-es fokozat ) addig sütöm, amig foltokban meg nem pirul a teteje.
Miután szobahõmérsékletre hûlt, hûtõbe teszem 1-2-3 órára. Hidegen a legfinomabb.

Tapasztalat: a 7.5 dl tejjel nem lett annyira folyós-krémes, ezért legközelebb 1-1.2 liter tejjel készítem.


Folytats a blogon ... kibicakonyhaban.blogspot.com/2010/01/...

sponsored links

Keres?s