Töpörtõs pogácsa

2009-02-16

sponsored links

Méghozzá a hajtogatott fajtából. Legalább egy éve nem sütöttünk töpörtõs pogácsát, de hétvégén nekiálltunk. Pedig nagyon szeretjük, talán túlságosan is, jó kis házi szilvalekvárral megkenve betegre tudjuk magunkat zabálni belõle. Valószínûleg ezért van csak ritkán :) Az elkészítés metódusa azonos a hájas kifliével: keleszt, kinyújt, hajtogat, keleszt, kinyújt, hajtogat... A receptet Keresztanyukám diktálta.

Hozzávalók: 1 kg liszt - 1 kocka élesztõ - 2 tojás - 1 nagy doboz tejföl - 25 dkg vaj vagy margarin - 1 ek cukor - 1 ek só - 60 dkg töpörtõ - kevés tej az élesztõt felfuttatni, liszt a deszkát megszórni - 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztõt kevés langyos-cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót és elkeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztõt, majd  a többi hozzávalót is. A vaj legyen nagyon puha, vagy felolvasztott, de akkor vigyázni kell, ne az élesztõre öntsük, nehogy a túlzott forróság megölje a gombákat. Összegyúrjuk, hogy sima, lágy, ruganyos tésztát kapjuk. Ha túl száraz, és nem akar összeállni, adjunk még hozzá tejet, vagy ha nagyon ragacsos, lisztet, de mindig csak kis adagokban. Ezután takarjuk le tiszta ruhával és hagyjuk kelni 3/4-1 órát. Ezalatt vegyük elõ a nyújtódeszkát, hogy felmelegedjen, és daráljuk le a töpörtõt. Ha a tészta megkelt, öntsük rá az erõsen lisztezett deszkára és nyújtsuk ki olyan 1 cm vastagra. Kenjük rá a töpörtõt és borsozzuk meg (ízlés szerint), majd hajtogassuk össze. Takarjuk le a ruhával, és hagyjuk legalább 15 percig. Majd megint nyújtsuk ki, hajtsuk össze, kelesszük, végül ismételjük meg harmadjára is.  Mielõtt kinyújtjuk, mindig jól lisztezzük be a deszkát. Melegítsük elõ a sütõt kb 180 fokra, zsírozzuk ki a tepsit. Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg a tetejét tojással, majd szaggassuk ki és süssük meg. Van, aki úgy szereti, mikor a teteje már megbarnult, de az alja még egy kicsit nyersebb, mások meg ha jól átsült (ezt úgy ellenõrizzük, hogy mennyire világos a pogácsa alja).  Túl közel ne tegyük egymáshoz, mert kicsit nõni fog, illetve szétcsúszik.  A szaggatás után maradt tésztát vagy újra összegyúrjuk-kinyújtjuk, vagy a diribdarabokat összeragasztgatjuk. Én mindig ezeket a pogikat szerettem a legjobban :)

 

 

 

 

Folytassuk tovább a Dream Theater-témánkat.

 


Folytats a blogon ... babaesakonyha.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s