Töltött káposzta - my way

2009-12-30

sponsored links

Bocs, hogy loptam Frank Sinatrától, de mindenki ezt gondolja a töltött káposztájáról: "I did it my way". Én azonban nem vagyok elkötelezett híve egyik receptnek sem, sõt minél  többfélét kóstolhatok meg, annál jobb! Ennek a változatnak az igazi különlegessége az, hogy disznóvágáson készült kolbásztöltelék került a harasztokba és házilag füstölt malachús is gazdagította az ételt.

Hozzávalók:

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 6 db haraszt (savanyú káposzta levél)
  • 50 dkg kolbásztöltelék vagy darált sertés hús fasírtnak bekeverve
  • 1 kg füstölt hús felkockázva
  • 15 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 dl olaj vagy 1 evõkanál sertészsír
  • 1 evõkanál liszt
  • õrölt pirospaprika

A füstölt húst elõzõ este beáztatom, egyrészt, hogy ne legyen nagyon sós, másrészt, hogy belátható idõn belül megfõjön. A kolbásztöltelékbe belegyúrok 5 dkg gerslit. A tölteléket belecsavarom a harasztokba, a tekercsek 2 végét betömködöm, hogy ne nyíljon szét fõzés közben. A káposztát egy tálba teszem és felöntöm vízzel (kimosom), majd kicsavarom és a kicsavart gombócokat néhányszor átvágom, hogy rövidebbek legyenek a szálak. A hagymát megpucolom és felkockázom. Egy nagy lábosba teszem a káposzta felét, erre szórom a maradék 10 dkg árpagyöngyöt és a hagymát, majd belerakosgatom a füstölt húst is, végül a töltelékeket is beleteszem. A káposzta másik felével lefedem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi kb. a lábas feléig ér. Lefedve takaréklángon fõzöm legalább 3 órát, de többet is elbír, sõt. A füstölt húsnak puhának és omlósnak kell lenni! Ha minden megfõtt benne, a töltelékeket kiemelem. A zsiradékból, a lisztbõl és a paprikából rántást készítek és ezzel besûrítem az ételt. Néhány perc forralás után elzárom alatta a gázt és  a töltelékeket visszateszem a tetejére.


Folytats a blogon ... eszterkedvencei.freeblog.hu/archives/...

sponsored links

Keres?s